8 Mart Dünya Kadınlar Günü Fethiye Belediyesi öncülüğünde gerçekleştirildi.Fethiye Beşkaza Meydanı Atatürk anıtı önündeki törene Fethiye Belediye Başkan Vekili Devrim Öztürk,Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca,Likya Kadın Kooperatifi Başkanı Çiğdem Karaca, CHP Kadın Kolları Başkanı Gülümser Oymak, Yerel Tohumlar Derneği Başkanı Ebru Oğuzhan Yeter, Türk Kadınlar Birliği Fethiye Şube Başkanı Canan Özdemir , Kadın Belediye Meclis üyeleri Mürüvet Başıhoş,Melek Gözde Gürsoy Hoşafçı , Yörük Türkmen Derneği Kadın Kolları Üyeleri , şehit aileleri ve çok sayıda kadın katıldı.Türk Kadınlar Birliği Fethiye Şube Başkanı Candan Özdemir , CHP Kadın Kolları Başkanı Gülümser Oymak Atatürk anıtına çelenk sunarlarken , Yerel Tohumlar Derneği Başkanı Ebru Yeter ve arkadaşları da anıta çiçek sundular.
Tören de Fethiye Belediyesi bandosu eşliğinde 1 dakikalık saygı duruşunda bulunulurken, İstiklal Marşımız da söylendi.
İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİ HATIRLATTI
Törende günün anlam ve önemini belirten konuşma Fethiye Belediyesi Başkan Vekili Ayşe Devrim Öztürk tarafından yapıldı.Öztürk, İstanbul sözleşmesi tekrar kabul edilmelidir.ifadelerini kullanırken “Bugüne vesile olan, 8 Mart 1857 yılında yanarak hayatını kaybeden Newyorklu 129 emekçi kadının matemi ve kederiyle sizleri selamlıyorum… Onların önünde saygıyla eğiliyorum. 8 Mart dünyada kimi ülkelerde bayram, kimilerinde matem kabul edilir. Bu kadar şiddet ve zulmün olduğu eril bir dünyada ben kutlamayı tercih etmiyorum. Çünkü bahse konu olan olayın ardından 166 yıl geçmesine rağmen kadınlar, iş, siyaset, sosyal ve özel yaşamda hâlâ erkeklerle eşit haklara sahip olmadıkları gibi, bir yandan da fiziksel ve psikolojik şiddet karşısında hayatta kalmaya çalışmaktadır. Biz kadınların istediği ekstra bir şey yok aslında, pozitif ayrımcılık da istemiyoruz. Negatif de olmayı reddediyoruz. Sadece Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi’nin kadın hakları üzerinde de uygulanmasını istiyoruz. Eşitlik ilkesi tüme varım değil, tümden gelim olmalıdır. Devlet yurttaşını kadın olduğu için değil, insan olduğu için erkekle eşit haklarda görüp hayatın her alanında imkânlarını oluşturmalıdır. Kadına şiddetin önüne geçilmesi için İstanbul Sözleşmesi tekrar kabul edilmelidir. Siyasette kadın sayısı erkekle eşit olmalıdır. Yerel yönetimler eşitlik birimleriyle hizmet ve bütçe tamamlanmasını toplumsal cinsiyete duyarlı planlama olarak yapmalıdır.Milli eğitimde, toplumsal cinsiyet eğitimi ve bilinci, eğitimin ilk yıllarında başlamalıdır. Ailede soyadımı devam ettirecek diyerek erkek çocuk yüceltilmemelidir, özgür ve mutlu bir dünya hayal eden tüm kadınların, 364 günlük sessiz çığlığını 365. günde, başlıklar altında, sesli dile getirmek istedim. Ne kadar eşitlik, o kadar mutluluk.”diye konuştu.
TARİHÇESİNİ ANLATTI
Fethiye CHP Kadın Kolları Başkanı Gülümser Yazıcı Oymak da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü tarihçesini hatırlatarak “Her kadın emekçidir .İnsan onuruna yakışır mücadele verirken yitirdiğimiz kız kardeşlerimizin anma günüdür. İçimizde burukluk ve umut var, ‘sesimi duyan var mı’ diye yaşamını kaybeden canların yüreğimizde acısı var; mutluyuz çünkü liyakatsiz yönetilen ülkemizin kaderini değiştirecek örgütlü mücadelemiz, Millet İttifakımız var” dedi. Gülümser Oymak, deprem sonrası kadınların, yaşlıların, engellilerin ve çocukların zor koşullar altında yaşam mücadelesi verdiğine vurgu yaparak, “İktidarın eşitsizliği besleyen zihniyeti nedeniyle bakım yükü afet bölgesinde de kadının sırtında… Yüreğine taş basıp yemek yapmak, çadıra su taşımak, çamaşır yıkamak gibi işleri de üstlendi. Hâlâ barınma sorunu çözülemeyen insanlar var…” diyerek “Her üç kadından biri kayıtlı olarak istihdam ediliyor, deprem nedeniyle işsiz kalan kadın sayısı artmıştır. Ağızlarını her açtıklarında, üç çocuk, beş çocuk diyorlar, deprem sürecinde hamile kadınlar için ne yaptılar?” sorusunu sordu. Öztürk, sözlerini, “Ne yaparlarsa yapsınlar, bizi susturamayacaklar, yaşananlara göz yummadık, yummayacağız” diyerek bitirdi.

HİÇ UNUTTURMAYACAĞIZ
Türk Kadınlar Birliği Fethiye Şube Başkanı Candan Özdemir de konuşmasında depremi hatırlatarak, “Tam bir ay önce bugün o güzel evlerimizde, mutlu sofralarımızda oturduk. Yemek yedik. Bir ay önce tam bugün son kez televizyonumuzu izledik. Misafir ağırladık belki. Son defa uyumak için odalarımıza gittik, bilmiyorduk sabah olunca kimimizin evini, kimimizin yuvasını kaybedeceğini. Yarın için yapacağımız planlarımız vardı. Zaman geçsin, ama unutmayın olur mu? Biz 5 Şubat gecesi son kez huzurluyduk. Biz de sizler gibiydik. Evimiz vardı, eşyalarımız vardı, canlarımız sağdı. Sevdiklerimiz hayattaydı. Biz saniyeler içinde her şeyimizi kaybettik. Unutmayın, çünkü biz hiç unutmayacağız” dedi.
Özdemir konuşmasını, “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün anlam ve önemini hepimiz bilmekteyiz. Tarihten bugüne kadar mücadele vermiş tüm kadınlarımızın, bize bir Atatürk yetiştiren Zübeyde Hanım’ın, adı unutulan veya unutulmayan tüm kadınlarımızın ruhları şad olsun” şeklinde tamamladı.
ATATÜRK’E ŞÜKRAN BORÇLUYUZ
Fethiye Yerel Tohumlar Derneği Başkanı Ebru Oğuzhan Yeter de, yaptığı konuşmada: “ Kadınlarımız eğer milletin gerçek anası olmak istiyorlarsa, erkeklerimizden çok daha aydın ve faziletli olmaya çalışmalıdırlar’ diyerek bizlere önemli sorumluluklar yüklemiştir. Tüm emekçi kadınlarımızı saygıyla anarken, Türk ulusuna muhteşem bir vatan, Türk milletine çağdaş bir yaşam, Türk kadınına onurlu bir unvan kazandırdığı için Yüce Atatürk’e teşekkür ediyorum.” İfadelerinde bulundu.
8 MART ÖNEMLİDİR
Törende konuşan Fethiye Eğitim İş Sendikası Şube Başkanı İstem Altınçekiç ise , “8 Mart neden ve nasıl Dünya Emekçi Kadınlar Günü oldu? Ve nasıl bugün burada birlikte, bu anma programını yapıyoruz? Bunlardan daha önceki değerli konuşmacı arkadaşlarım bahsetti. Sadece şunu vurgulamak istiyorum; bugünün anılması, kutlanılması bile emekçi kadınların ve kadına değer veren insanların mücadelesiyle olmuştur. Bu nedenle de çok değerlidir ve önemlidir” ifadesini kullandı.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlaması , Fethiye Belediye bandosunun gösterisi ile sona erdi.

Editör: Haber Merkezi