Genel

Aile Hekimlerinin Ruhuna Lokma Dağıtıldı

Fethiye’de eylemlerinin ikinci gününde bir araya gelen aile hekimleri, 1 No’lu Sağlık Ocağı önünde “Aile Hekimlerinin Ruhuna Fatiha” yazılı bir afiş eşliğinde lokma döktürerek taleplerini dile getirdi.

Türkiye genelinde aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları, 2-6 Aralık 2024 tarihlerinde 5 günlük grev kararı alarak iş bıraktı. Fethiye’de eylemlerinin ikinci gününde bir araya gelen aile hekimleri, 1 No’lu Sağlık Ocağı önünde “Aile Hekimlerinin Ruhuna Fatiha” yazılı bir afiş eşliğinde lokma döktürerek taleplerini dile getirdi. Aile hekimleri, performansa dayalı sistemin kaldırılması, maaş düzenlemeleri ve kadrosuz çalışanların kadroya alınması gibi taleplerle iş bırakma eylemine geçti. Eylem sırasında yapılan basın açıklamasında, aile hekimleri ve sağlık çalışanları adına konuşan Muğla Aile Hekimleri Derneği 2. Başkanı Dr. Can Kirişci, “Sağlıkta ticaret ölüm getirir” diyerek mevcut düzenlemelerin halk sağlığı ve sağlık çalışanlarının haklarını tehlikeye attığını ifade etti. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası, Birlik Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası, Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Genel Sağlık-İş), Genç Sağlık Sendikası, Hekim Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası, Hekim ve Diğer Sağlık Çalışanları, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (Hekimsen), Hürriyet Sağlık ve Sosyal Hizmetler Çalışanları Sendikası (Hürriyet Sağlık Sen), Sağlık Çalışanlarına Hak ve Mücadele Derneği (SAHADER), Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİMSEN), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Tabip ve Diğer Sağlık Çalış. Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kamu Görevliteri Sendikası (TABIP-SEN) ,Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER), Türk Tabipleri Birliği (TTB)’in destekleriyle lokma dağıtarak eylem yaptılar."Eziyet Yönetmelikleri Değil Sağlığa Bakan İstiyoruz!"

Muğla Aile Hekimleri Derneği 2. Başkanı Dr. Can Kirişci, aile hekimleri adına yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Yapılan düzenlemelerin hiçbiri halkımız ve hizmet sunan sağlık emekçileri açısından kalıcı çözüm getirmiyor. Aile Sağlığı Merkezlerindeki sağlık hizmetleri ücretli olma yolunda hızla ilerliyor. Unutmayın, sağlıkta ticaret ölüm getirir.

Resmî Gazete’de ekim ayında yayımlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği, halk sağlığını, hekimlerin ve sağlık emekçilerinin özlük hakları ile çalışma koşullarını iyileştirmek bir yana, var olan sorunları daha da derinleştirecektir. Bu durumu hemen her kademeden Bakanlık yetkililerine ilettik ve kamuoyuna 5 temel talebimizi açıkladık.

Kasım ayının ilk haftasında, bu yönetmelik geri çekilinceye kadar uyarı niteliği taşıyan üç günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdik. Taleplerimiz yerine getirilmez ve çözüme yönelik adımlar atılmazsa, alanda örgütlü diğer sağlık emek ve meslek örgütleriyle birlikte 2-6 Aralık 2024 tarihleri arasında 5 günlük iş bırakma kararı aldığımızı kamuoyuna duyurduk.

Kanun Teklifine Tepki

Bizler, birinci basamakta her gün emek veren hekimler ve sağlık çalışanları olarak, halkın sağlık hakkına erişimini engelleyen, hekimlerin mesleki özerkliğini yok eden ve sağlık emekçilerinin iş ve gelir güvencesini ortadan kaldıran bu yönetmeliğin geri çekilmesini beklerken, 25 Kasım 2024 tarihinde TBMM’ye bir kanun teklifi sunuldu.28 Kasım’da komisyonda görüşülen ve değişiklik yapılmaksızın Genel Kurul’a sevk edilen bu yasa teklifi, Aile Hekimliği Kanunu’nun 5. maddesi ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 68. maddesinde değişiklik öngörüyor.

Bu değişiklikler yasalaşırsa, ücretsiz birinci basamak sağlık hizmetlerinin ücretlendirilmesinin ve özelleştirilmesinin kapısı açılacaktır. Yasa teklifi ile aile sağlığı merkezlerinde mesai dışında ücretli olarak hacamat, sülük gibi geleneksel ve tamamlayıcı tıp (GETAT) uygulamaları yapılabilecek. Bu durum, koruyucu sağlık hizmetleri sunması gereken aile sağlığı merkezlerinin amacını saptıracak ve toplumsal güveni zedeleyecektir.

Ayrıca, ücretsiz verilen sağlık raporlarının ücretli hale getirilmesi de hekimleri hastalarla karşı karşıya getirecektir. Henüz yasa geçmeden, usulsüz rapor talebine karşı çıkan bir arkadaşımız darp edilmiştir.

Katkı Paylarının Artışı ve Sevk Sistemi

Kanun teklifiyle birlikte katkı payları artırılmakta, halk daha fazla ödeme yapmaya zorlanmaktadır. 2. ve 3. basamak sağlık kuruluşlarına sevk zinciri oluşturulması hedeflenirken, aile hekimlerine sevk sayısına göre maaş kesintisi uygulanacaktır. Bu düzenleme, hastalarla hekimleri karşı karşıya getirecektir.

Bizler, bilimsel temellere dayanan, basamaklar arası iletişimi önceleyen bir sevk sistemi istiyoruz. Ancak bu yöntem, hekimleri ve hastaları mağdur edecek şekilde düzenlenmiştir.

Taleplerimiz

Sağlık sistemindeki sorunları çözmek için dile getirdiğimiz taleplerimizi bir kez daha hatırlatıyoruz:

1.            Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbi donanımı devlet tarafından sağlanmalıdır.

2.            Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği bir sistem kurulmalı, aile hekimlerine düşen nüfus 2.000’i geçmemelidir.

3.            Aile hekimliği çalışanlarının iş güvencesi sağlanmalı, kadrolu istihdam uygulanmalıdır.

4.            Sağlık çalışanlarına emekliliğe yansıyan, insanca yaşamaya yetecek, kesintisiz maaş ödenmelidir.

5.            Sağlıkta şiddeti önleyecek etkin yasalar çıkarılmalıdır.

6.            Sağlık verilerinin ticari işletmelere satılmasına karşı çıkıyoruz.

Eylemlerimiz Sürecek

2-6 Aralık 2024 tarihlerinde halkımızı, sağlık hakkını savunmak için yanımızda olmaya çağırıyoruz. Sağlık otoritesini harekete geçirmek ve taleplerimizi gerçekleştirmek için iş bırakma hakkımızı kullanacağız.

Sağlık hakkımızdan ve meslek onurumuzdan asla vazgeçmeyeceğiz!" ifadelerini kullandı.