20 yıldan bu yana Senarist ve Yönetmenlik yapan Önder Şengül’ün, Seydikemer'in Çaltıözü Mahallesi dağ köyünde yaşayan hamile bir kadının hikayesinden ilham alarak senaryolaştırdığı, kadın ve doğanın gücünün farkındalığını konu alan “Balinanın Bilgisi” filminin çekimleri tamamlandı. “İngiltere Kadın Platformu”ndan da destek alan uzun metrajlı filmin Avrupa’nın değişik ülkelerinde lansmanları yapılacak. Filmin galası ise, Fethiye’de gerçekleştirilecek.
Bir sosyal sorumluluk projesi olarak yola çıkan, Kültür ve Turizm Bakanlığı onaylı “Balinanın Bilgisi” filmi, Seydikemer'in Çaltıözü köyünde yaşayan, 35 yaşında bir Yörük kızı olan Gülsüm ile köyün muhtarı Adem ve ailesi arasındaki gerilimi işliyor. Bu gerginlik psikolojik bir savaşa dönüşüyor ve Gülsüm tam yenilgiyi kabul edecekken öz benliği ona kendisini, doğayı ve toprağın tüm gücünü hatırlatıyor.
4 HAFTADA TAMAMLANDI
Aşk Çağırırsan Gelir, Pamuk Prens, Merdiven Baba, Balkan Düğünü, Behzat Ç., Zengin Kız Fakir Oğlan, Güzel Günler Göreceğiz film ve dizilerde görüntü yönetmenliği yapan Önder Şengül, İstanbul’dan Fethiye Kayaköy’e taşındı. Şengül, Fethiye’nin birbirinden güzel çevresini gezerken, duyduğu bir hikayeyi senaryo haline getirdi. Kendi imkanlarıyla Fethiye ve çevresinde yaşayan yaklaşık 10 kişilik bir oyuncu grubuyla bu filmi çekmeye karar verdi. Tüm imkansızlıklara rağmen “Uyanış hikayesi “ olarak tanımladığı bu hikayeyi yakın arkadaşlarıyla çekmek için harekete geçti. Aynı zamanda, hikayeye konu halen hayatta olan köydeki kişilerle de görüşüp gerekli izinleri aldı. Yerel amatör tiyatro oyuncularıyla senaryo üzerinde çalıştıktan sonra ana karakteri için başrole Özge Yüksel, hikayedeki Muhtar olarak da Şamil Kafkas,’ı belirledi. Acı biber film yapımı olarak çekimlerine başlayıp 4 haftada filmi tamamladı. Film çekimleri, Seydikemer ilçesinin Çaltıözü, Çayan ve Yaka Mahalleri ile Fethiye’nin Yanıklar Mahallesinde çekildi.
FİLMİN KONUSU:
Gülsüm, 9 aylık hamile bir Yörük kızıdır. Muğla’nın bir dağ köyü olan Çaltıözü köyünde, 5 yaşındaki kızı ile yaşar. Kocası köyün diğer erkekleri gibi madende çalışır. Erkekleri tarlalarını ve ata mesleklerini bırakıp, madende çalışmaya ikna eden ve köydeki kadınları kocalarından ayrı düşüren, sahte bir refah ile kandıran kişi, köyün muhtarı Adem’dir. Gülsüm, toprağın bereketinin herkese yeteceğine ve kocalarının aileleriyle yaşaması gerektiğine inandığı için muhtar Adem’in kurduğu düzene karşı gelir. Bu film hamile bir yörük kadını ile köyün muhtarı arasındaki gerilimi işlerken, Gülsüm doğanın yardımı ile bebeğini doğada doğurmaya çalışıyor.
UYANIŞ HİKAYESİ
İki sene önce çalışmalarına başlanan “Balinanın Bilgisi” projesi, aynı zamanda önemli bir sosyal sorumluluk ve farkındalık projesi olup Bir uyanış hikayesi. Eril ve dişilin dengelenmesi için dişilin uyanışa geçmesi gerektiğini anlatıyor. Ve bu uyanış için kendisinden ve doğadan başka hiçbir şeye ihtiyacı olmadığı vurgulanıyor.
“DOĞA DA KADIN DA ERİL BASKI ALTINDA”
Ödüllü filmlerde görüntü yönetmenliği yapan senarist ve yönetmen Önder Şengül, ‘Doğa ve kadının aynı eril baskı altında olduğunu‘ söylerken, “Hayalini kurduğumuz gelecek için hem kadının hem de erkeğin içindeki dişil enerjiyi çoğaltması gerekiyor ve bunu başarmak için doğadan başka hiçbir şeye ihtiyacımız yok” ifadelerini kullandı. Fethiye Kayaköy’e yerleştikten sonra duyduğu bu hikayenin gerçek kişilerini bulup, birebir görüşerek senaryoyu yazdığını anlatan Şengül, ”Tamamen Fethiye’de amatör tiyatro oyuncularıyla bu hikayeyi çekmeye karar verdim. Tüm imkansızlıklara rağmen yerel kaynaklarla ve oyuncuların özverisiyle 4 haftada çekip tamamladım. Burada hikayenin kahramanı kadın doğanın yardımıyla mücadelesini ortaya koyuyor. Bebeğini doğada doğurmaya çalışıyor.” dedi.
Senarist ve Yönetmen Önder Şengül filmin ve projenin amacını ise şöyle özetliyor, “Balinanın Bilgisi, kadın ve erkeği anlatıyor, her iki cinsiyetin de dişil enerjilerini yükseltmesi gerekiyor. Bugün doğa ve kadın aynı eril baskı altındadır. Hayalini kurduğumuz gelecek için ikisinin de öne çıkması ve eril-dişil enerji dengesini yeniden yaratması gerekiyor. Bunu başarmak için doğadan başka kimseye ihtiyacımız yok.”
“İNGİLTERE KADIN PLATFORMU” DA FİLMİ DESTEKLİYOR!”
“İngiltere Kadın Platformu” (WPUK) “Balinanın Bilgisi” filmini farkındalık yaratmak adına destekliyor. Platformun kurucusu Nilgün Yıldırım ise projeyle ilgili “Balinanın Bilgisi projesinin organizatörüyüz. Projenin amacı toplumda farkındalık yaratmak ve Avrupa Birliği’nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine dikkat çekmek. Projemiz, Birleşmiş Milletler’in sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin 5.maddesi ve Birleşmiş Milletleri’n Karasal Yaşamı 15. maddesi olan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği konusunda toplumu bilinçlendiriyor.” İfadelerini kullandı.
Önder Şengül Başarılı Projelere İmza Atıp, Ödül Kazanmıştı
Görüntü yönetmenliği yaptığı “Güzel Günler Göreceğiz” filmi 48. Uluslararası Antalya Film Festivalinde Dört Altın Portakal kazanmıştı. Çağıl Nurhak Aydoğdu’nun çektiği “Yarım” filmi 22. Altın Koza Film Festivalinde iki ve Malatya Film Festivali iki ödül kazanan Şengül, aralarında Pamuk Prens, Merdiven Baba, Aşk Çağırırsan Gelir, Muska gibi filmlerin olduğu 6 uzun metraj; Elveda Rumeli, Behzat Ç., Pis Yedili, Halil İbrahim Sofrası, Zengin Kız Fakir Oğlan, No:309 gibi dizilerin olduğu yaklaşık 200 bölüm projede görüntü yönetmeni olarak çalıştı. Çektiği tanıtımlar ve müzik klipleri haricinde yapımcılığını ve yönetmenliğini yaptığı kısa filmler festivallerde yolculuğuna devam ederken, Muğla’nın Seydikemer ve Fethiye ilçelerinde çektiği “Balinanın Dirilişi” filmi de yurt içi ve yurt dışı festivallerin yanı sıra Kan ve Venedik film festivallerinde ödül araması bekleniyor.