Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Fethiye İlçe Örgütü, "Siyasette Karar Alma Süreçlerinde Kadın Temsiliyeti" konulu bir panel düzenledi. Etkinlik, Fethiye'deki Özer Olgun Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi ve TBMM Başkanvekili ve CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca ile gazeteci-yazar Özlem Özdemir konuşmacı olarak katıldı. Panele, CHP Fethiye İlçe Başkanı Mustafa Koyuncu, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca ve çok sayıda CHP üyesi de iştirak etti.
Kadın Hakları İçin Bir Araya Geldiler
Panelin açılış konuşmasını yapan CHP Fethiye Kadın Kolları Başkanı Ayşe Devrim Öztürk, Türk kadınının seçme ve seçilme hakkını kazanmasının 90. yıl dönümüne dikkat çekerek, bu etkinliğin amacının bu tarihi sürecin önemini bir kez daha vurgulamak ve kadınların karar alma süreçlerindeki temsilinin arttırılması gerektiğini ifade etti.
Gülizar Biçer Karaca: "Kadınların Mücadelesi Zorlu Bir Yolculuk"
Konuşmasında kadın mücadelesinin önemine değinen Gülizar Biçer Karaca, kadınların toplumda söz sahibi olabilmesi için kendi kararlarına itiraz edebilme ve çevresindeki insanları doğruya ikna edebilme gücüne sahip olmaları gerektiğini vurguladı. Ayrıca, kadınların siyasetteki temsilinin hâlâ yeterli düzeyde olmadığına dikkat çeken Karaca, kadınların karar mekanizmalarında yer alabilmesi için daha kararlı, mücadeleci ve azimli olmaları gerektiğini belirtti. “Kadınlar, her koşulda yorulmadan çalışarak, sonunda 'Ben aday olmak istiyorum!' diyerek siyasete atılıyor. Ancak bu süreçte kadınlar hala geri planda kalıyor” dedi.
Kadınların ekonomik özgürlüğüne de değinen Karaca, bu özgürlüğün kadınların siyasette daha etkili bir rol üstlenebilmesinin önünü açtığını ifade etti. Bugün kadın milletvekili oranının yalnızca %17 olduğunu belirten Karaca, bu oranın arttırılması için mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.
Özlem Özdemir: "Cumhuriyet Kadın Haklarının Yolunu Açtı"
Gazeteci ve yazar Özlem Özdemir, konuşmasında Türkiye’deki kadın haklarının tarihine ışık tuttu. Özdemir, 1924 yılında hazırlanan ilk anayasa taslağında yer alan "Her Türk erkek" ifadesine ve Cumhuriyet’in kadın hakları açısından taşıdığı öneme değindi. Atatürk'ün, "Her Türk" ifadesinin kullanılmasını önerdiğini ancak bu önerinin Meclis'ten gelen tepkiler üzerine kabul edilmediğini belirtti. Osmanlı döneminde kadınların toplumda birey olarak kabul edilmemesinin altını çizen Özdemir, Cumhuriyet’in, kadınların toplumsal hayatta yer alabilmesi adına büyük katkılar sağladığını söyledi.
Cumhuriyetin, kadınların birey olarak kabul edilmedikleri, hayvanların bile daha değerli sayıldığı bir ortamdan bugüne, büyük bir dönüşüm sağladığını vurgulayan Özdemir, bu katkıların önemine değindi.