Fethiye Sahil Güvenlik Karakol Komutanlığı ve Liman Başkanlığı öncülüğünde Özer Olgun Kültür Merkezi Salonu’nda deniz sektörü bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Sahil Güvenlik Karakol Komutanı Burak Akanpınar, Fethiye Liman Başkanı Çetin Çiftçi, DTO Başkanı İlkay Tugay, Turizm Danışma Bürosu Müdürü Saffet Dündar, TÜRSAB Batı Akdeniz Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Özgen Uysal ile deniz kooperatifleri başkan ve üyeleri, günübirlik tur tekneleri sahip ve kaptanları, charter acentaları yetkilileri ve diğer ilgililer katıldı.
BEREKETLİ SEZON DİLEDİ
Fethiye Sahil Güvenlik Karakol Komutanı Burak Akanpınar, toplantı öncesi yeni turizm sezonunun huzurlu ve bereketli geçmesini temenni ederek, Fethiye’de deniz turizmi kurul kararlarına mutlaka uyulmasını istedi.
TEKNEDE KÖPÜK PARTİSİ YASAK
Ardından Sahil Güvenlik yetkilisi tarafından günübirlik gezi tenezzüh teknelerine ilişkin kurul kararları, su üstü sporları parkur alanları, su altı donanımlı dalış turizmine ilişkin kurul kararları, mahalli çevre kurulu kararları ve çevre kirliliğinin önlenmesi, Fethiye ve Göcek bölgesinde dikkat edilmesi gereken hususlar bir bir hatırlatıldı. Bu kararlar arasında geçtiğimiz yıllarda bazı teknelerde yapılan köpük partileri artık yapılamayacak. Kurul kararına göre; teknelerde deniz kirliliği yaratabilecek can ve mal güvenliğini tehlikeye atacak köpük makinası gibi sistemler bulundurulamayacak. Tekneler pis su sintinelerini kesinlikle denize boşaltamayacak. Atık kabul tesislerine boşaltacaklar. Müzik yayın belgesi olmadan müzik yayını yapan gezi teknelerine 33 bin 326 TL ceza kesilecek. Gezi tekneleri harici yüzer disko, büyük çaplı davet organizasyonları düzenleyen teknelerin müzik yayın belgesi almaları zorunlu olup almadıkları takdirde 334 bin 376 TL ceza kesilecek.
MÜZİK YAYINI YASAK ALANLAR
Fethiye, Göcek ve Ölüdeniz’de günübirlik teknelerin müzik yayını yapılabileceği yerlerde bir bir belirlenirken, Fethiye’de kordon boyundan Şövalye adası – Paçaraz ve Şat Burnu’na kadar müzik yayını yapılamayacak. Çalış Kanalında da teknelerin şat burnu geçilene kadar müzik yayını yapması yasak. Ölüdeniz’de ise Ölüdeniz kıyısından Atatürk Burnu Kıdrak Plajı çizgisine kadar müzik yayını yapılamayacak olup, ayrıca Kelebekler Vadisi, Gemiler Adası, Soğuksu ve Karacaören mevkilerinde de mola demirleme alanına kadar 200 metrelik mesafede müzik yayını tamamen kesilecek. Göcek’te Göcek Körfez İçi İnce Burun’a kadar müzik yayını yapılmayacak olup, Göcek Adası, Tersane Adası, Yassıcalar Adaları, Hamam Koyu ve Zeytin Adası başta olmak üzere tüm mola ve demirleme alanlarında ve bu noktalara 200 metreden daha yakın mesafede müzik yayını yapılamayacak. Ayrıca tüm faaliyetlerde teknelerin mola durumlarında ağaçlara halat bağlamaları da geçen yıl olduğu gibi yine yasaklandı.
Su sporu izni verilen merkezlerde parkurlar dışında paraşüt çekilmeyecek olup, kıyıdan paraşüt kaldırılması, kıyı bandı üzerinde paraşüt uçurulması da güvenlik gerekçesiyle yasaklandı.
Tekne turu organizasyonlarında hanutçuluk yapılmaması istenirken çeşitli kaçakçılık faaliyetleri durumlarında şüpheli teknelerin Sahil Güvenlik yetkililerine ihbar edilmesi de istenen toplantıda denizcilerin soruları da cevaplandırıldı.