Genel

Fethiye Ve Seydikemer’de Kaçak Konutlara Kötü Haber

“Konutların turizm amaçlı kiralanması faaliyetlerinin düzenlenmesine ilişkin yönetmelikle” 2025 yılı itibarıyla Fethiye’de 2 bin 965, Seydikemer’de ise yalnızca 184 konut turizm amaçlı kiralama yapabilecek. Bu iki ilçede 2 bin 643 konutun belgeleri de iptal edildi.

2024 yılında Resmi Gazete’de yayımlanan “Konutların turizm amaçlı kiralanması faaliyetlerinin düzenlenmesine ilişkin yönetmelikte değişiklik yapılması” kararıyla, belediyeden iskan ruhsatı almamış konutlara 31 Aralık 2024 tarihine kadar turizm amaçlı kiralama izni verilmişti. Ancak bu sürenin sona ermesiyle birlikte, Fethiye ve Seydikemer’de pek çok kaçak konutun günübirlik kiralama faaliyetleri durduruldu. 

Kaçak Konutların Belgeleri İptal Edildi

Fethiye’de 2024 yılı boyunca 10 bin 23 kişi kısa süreli turizm amaçlı kiralama belgesi için başvuru yaptı. Bu başvuruların yalnızca 5 bin 279’una belge düzenlenirken, 2025 yılı itibarıyla işletme şartlarını yerine getiremeyen 2 bin 314 konutun belgesi iptal edildi. Seydikemer’de ise 1068 başvurudan 513 tanesine belge verildi, ancak 2025 yılı itibarıyla şartları sağlamayan 329 konutun belgesi iptal edildi.

Bu düzenlemelerin ardından Fethiye’de 2 bin 965, Seydikemer’de ise yalnızca 184 konut turizm amaçlı kiralama yapabilecek.‘’Kaçak Yapılaşma Turizmi Olumsuz Etkiliyor”

Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Serdar Oğuz, kaçak yapılaşmanın bölge turizmini olumsuz etkilediğini vurguladı. Oğuz, “2024 yılında kaçak konutların turizm işletmesi olarak kullanılması, kaçak yapılaşmanın artışında önemli bir rol oynadı. Ancak 31 Aralık 2024 itibarıyla kaçak konutların işletme izni iptal edildi. Şu an yaklaşık 3 bin ruhsatlı konut turizm amaçlı işletilebiliyor,” dedi.

Bölgedeki turizm yatak kapasitesinin 2024 yılında 40 bin civarında olduğunu belirten Oğuz, 2025 yılında bu kapasitenin yaklaşık 12 bine kadar düşeceğini ve bunun ciddi bir azalma olduğunu ifade etti.İmar Planlarının Önemi

Kaçak yapılaşmanın turizm kalitesini düşürdüğüne dikkat çeken Oğuz, imar planlarının bir an önce tamamlanması gerektiğini söyledi. “Bölgemizin imar planları yapılmalı ve turizme uygun bölgeler belirlenmelidir. Sadece sahil kesimi değil, kırsal alanlar da turizme açılmalıdır. Kaçak yapılaşmanın önlenmesi için planlama şarttır. Aksi takdirde, af uygulamalarıyla bu sorun devam edecektir. Vatandaşın turizm amaçlı kullanımlarına uygun alanlar belirlenmeli ve ruhsatlandırma süreçleri kolaylaştırılmalıdır. Ancak bu şekilde kaçak yapılaşmanın önüne geçilebilir ve turizmin kalitesi artırılabilir,” ifadelerini kullandı.