Genel

Fethiye’de Düğünlerin Vazgeçilmezi “Sipsili Müzik”

Fethiyeli müzisyen İsmail Peynirci, yerel çalgı sipsi ile düğün, festival ve şenliklerde sahne alarak yöresel müziği yaşatıyor.

Fethiye’de düğünlerin vazgeçilmez ismi haline gelen 33 yaşındaki İsmail Peynirci, sipsi ile tanışmasını ve nasıl Fethiyelilerin beğenisini kazandığını anlattı. Yörük sembollerinden teke yöresine özgü Türk halk müziği enstrümanlarından olan sipsiyi çalmayı 15 yaşında İsmet Kocaoğlan’dan öğrendiğini söyleyen Peynirci, ilk başlarda düğünlere enstrüman desteği olarak katıldığını ifade etti. Peynirci, artan talepler üzerine "Sipsili Müzik" adında bir grup kurarak düğün ve festivallerde sahne almaya başladı. Fethiye’de bu çalgının eskiden düğünlerde kullanılmadığını, ancak kendisinin işe başlamasıyla halkın sipsiye alıştığını söyledi.“Kültürü Yaşatmaya Çalışıyorum”

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen somut olmayan kültürel miras taşıyıcılarına ait sanatçı kartına sahip olan İsmail Peynirci, "Sipsi ile kültürümüzü yaşatmaya çalışıyorum. Ustalarımın bana öğrettiği şekilde sipsiyi koruyorum ve güzel ortam oluşturarak insanların beğenisini kazanıyorum. Sipsi çalmaya gençlere öğreterek, bu kültürü yaşatmaya çalışıyorum" dedi.