Fethiye’de baharın gelmesiyle birlikte deniz sezonu da yüzünü göstermeye başladı. Özellikle Nisan ayının ilk haftasından itibaren bazı günübirlik tekne firmaları turlarını başlattı. Turistik Göcek Koyları ve Fethiye Adaları’na yapılan bu geziler, yazın habercisi oldu. Hava sıcaklıklarının artmasıyla beraber denize girenlerin sayısı da çoğalırken, bölgede faaliyet gösteren küçük tekneler için sezon açıldı. Ancak büyük kapasiteli teknelerde durum biraz daha farklı. Yolcu talebinin henüz yeterli seviyeye ulaşmadığını belirten bazı tekne işletmecileri, Mayıs ayını bekleyerek hazırlıklarını sürdürüyor. Fiyatların yüksekliği ve ekonomik zorluklar turizmde beklentileri düşürürken, işletmeciler bu yaz için temkinli konuşuyor.
“Bizim Teknemiz Büyük, Mayıs’ta Hazırlanacağız”
Fethiye’de 170 kişilik kapasiteye sahip "Prenses Serap" isimli büyük teknenin sahibi Yılmaz Yalçın, sezonun teknik olarak başladığını ama büyük teknelere olan talebin henüz istenilen düzeyde olmadığını dile getirdi. Yalçın, “Teknelerde sezon başladı. Nisan ayının ilk haftasından itibaren bazı firmalar haftanın iki günü 12 Ada turuna çıkmaya başladı. Havaların ısınmasıyla birlikte bu turlar haftada dört güne çıktı. Büyük ihtimalle önümüzdeki haftadan itibaren her gün tekne turları düzenlenmeye başlanacak. Ancak bizim teknemiz büyük, 170 kişi kapasiteli. Şu an için bu kadar kalabalık gruplar ve yolcu talebi olmadığından, tekneyi bir süreliğine karaya çekeceğiz. Önümüzdeki hafta, yani Mayıs’ın ilk haftasında tekrar hazırlıklarımızı tamamlamış olacağız. Biz de Mayıs ayında sezonu açıyoruz” diye konuştu.
“Turizmden bu sene büyük beklentim yok”
Yalçın, hem yerli hem de yabancı turistler için fiyatların artık yüksek geldiğini belirterek, “Turumuz sabah saat 10:30’da Fethiye merkezden kalktıklarını ve yaklaşık 12:00 civarında Göcek Koyları ve Fethiye Adaları’na ulaşıyor. Dört farklı adada mola veriyoruz. Akşam saat 17:30 - 18:00 arasında dönüş yapıyoruz. Tur fiyatlarına yemek dahil. Şu anki fiyatlar kişi başı 1.000 TL ile 1.500 TL arasında değişiyor. Ancak açıkçası bu sezondan çok fazla bir beklentimiz yok. Malum, ülkemizin ekonomik durumu ortada. Hayat her geçen gün daha da pahalı hale geliyor. Neredeyse her sabah yeni bir zamla uyanıyoruz. Bu nedenle hem bizler için hem de ülkemize gelen yabancı turistler için fiyatlar artık pahalı gelmeye başladı. Bu yüzden turizmden bu sene büyük bir beklentim yok. Yine de iki-üç ay kadar bir hareketlilik yaşanır diye düşünüyoruz. Maalesef on iki ayın sadece iki buçuk – üç ayında yoğunluk yaşanıyor ve sezonu 'iyi geçti' diye kapatıyoruz. Oysa Fethiye gibi yerlerde yılın on iki ayı ya da en azından 7-8 ayı dolu geçmesi gerekir. Ne yazık ki işler iç açıcı değil. Eskiden yaz başı ve yaz sonu dönemlerinde emekli gruplar, astsubay grupları, öğrenci kafileleri gelirdi. Kadın kolları, çeşitli dernek grupları da olurdu. Fakat mevcut ekonomik şartlar nedeniyle bu gruplar artık gelmiyor. Yaz ortasında, yalnızca iki ay tam doluluk yaşıyoruz ” şeklinde konuştu.
“Yeni destinasyonlara, kampanyalara ihtiyaç var”
Turizmin sürdürülebilir olması için yeni çözümler gerektiğini söyleyen Yalçın, “Turizm, her geçen gün bağlılığın azalmasıyla birlikte geriliyor. Yeni destinasyonlara ihtiyaç var. Gelen turist sayısını artırmak için farklı ülkelerden ucuz tur kampanyaları düzenlenmeli. Aksi halde bu iş sürdürülebilir olmaktan çıkıyor” ifadelerini kullandı.
“Bu yıl sezona erken başladık, oldukça umutluyuz”
Fethiye’de özel tekne işletmeciliği yapan Alagöz teknesinin kaptanı Emre Alagöz ise sezona erkenden başlamanın avantajlarını yaşadıklarını belirtti. Alagöz, “Tekne turlarımız bu yıl erken başladı. Nisan ayında iki tur düzenledik. Normalde sezonumuz haziran ayının başlarında, genellikle ortalarında açılıyordu. Bu yıl ise sezona erken başladık ve oldukça umutluyuz. Nisan’ın ilk haftasında tura çıktık, ay sonuna doğru da birkaç turumuz daha olacak. Şu anki müşteri potansiyelimiz ağırlıklı olarak Çinli ve Türk misafirlerden oluşuyor. Yaz sezonunda ise İngiliz turistlerin artmasını bekliyoruz. Şimdilik Kordonda birkaç İngiliz turist görülüyor, ancak bunlar daha çok yerleşik olanlar. Yine de yaz için İngiliz turistlerden umutluyuz” dedi.
Fiyatlar 1000 – 1500 TL Arasında
Teknelerin farklı koylara yöneldiğini belirten Alagöz, hem büyük hem de özel teknelerin gittiği yerler hakkında da bilgi verdi. “Bizim gibi özel tekneler Fethiye koylarına gider. Help, Tarzan, Akvaryum, Turunç, Samanlı koylarına gider. Büyük tekneler ise Göcek’e doğru giderler. Tershane Adası, Yassıcalar, Akvaryum Koyu, Kızılada, Tavşan Adası ve Domuz Adası’na gidiyorlar. Fiyatların henüz netleşmedi ama büyük tekneler için kişi başı 1.000 TL ile 1.500 TL arasında fiyatlar söz konusu” diye konuştu.