Genel

Fethiye’de “Uluslararası Odun Dışı Orman Ürünleri" Çalıştayı Başladı

Fethiye’de “Uluslararası Odun Dışı Orman Ürünleri” çalıştayı 14 ülkenin katılımıyla başladı. Çalıştay, bölgedeki orman ürünleri yönetimi ve sürdürülebilir kullanımını ele alırken, çam balı, defne, trüf mantarı gibi önemli orman ürünlerinin potansiyelini artırmayı amaçlıyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı (FAO), Orman Genel Müdürlüğü (OGM) ve Türkiye Orman Mühendisleri Odası (OMO) işbirliğiyle düzenlenen “Güney ve Doğu Avrupa, Orta Asya ve Kafkasya Bölgesel Odun Dışı Orman Ürünleri Çalıştayı”, Fethiye’de gerçekleştiriliyor.  Çalıştay, bölgedeki orman ürünleri yönetimi ve sürdürülebilir kullanımını ele alırken, çam balı, defne, trüf mantarı gibi önemli orman ürünlerinin potansiyelini artırmayı amaçlıyor.

Türkiye ve 14 Ülkeden Temsilci Katıldı

Fethiye Ömer Eşen Eğitim Merkezi’nde gerçekleşen toplantıda Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna Hersek, Ermenistan, Gürcistan, Karadağ, Kazakistan, Kırgızistan, Kuzey Makedonya, Moldova, Özbekistan, Sırbistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Türkiye'den uzmanlar bir araya geldi. Ayrıca toplantıya Fethiye Kaymakamı İsmail Hakkı Ertaş, Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz, Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Dairesi Başkanı Özgür Balcı, Türkiye Arı Yetiştircileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, Muğla Orman Bölge Müdürü Mustafa Ülküdür, Birleşmiş Milletler Orman Forumu Başkanı İsmail Belen ve Fethiye Orman İşletme Müdürü Hakan Duman katıldı.Zengin Doğal Kaynakları Nedeniyle Fethiye Seçildi

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ve Fethiye Orman İşletme Müdürlüğü, bölgedeki zengin doğal kaynaklar ve yönetim kapasitesi nedeniyle bu çalıştay için en uygun bölge olarak seçildi. Çam balı, defne, trüf mantarı gibi yüksek değerli orman ürünlerinin yoğun olarak bulunduğu bu bölge, odun dışı orman ürünlerinin yönetiminde önemli bir rol oynuyor. Saha Gezileriyle Ürünler Yerinde İncelenecek

Çalıştay’ın 10 Ekim Perşembe günü gerçekleştirilecek arazi gezisinde katılımcılar, Kabaağaç Mahallesi'nde trüf mantarı yetiştiriciliği hakkında bilgi alacak. Karacaören Mahallesi, Dikmen Bal Ormanı mevkiindeki arıcılarla görüşülecek ve basralı alanlar incelenecek. Çalıştay, bölgedeki orman ürünleri potansiyelini ortaya koyarak, gelecekteki işbirliklerine ve projelere zemin hazırlayacak.

“Geçim Kaynaklarının Desteklenmesi Kritik Öneme Sahip”

Yaklaşık 500 bin kişinin bu sektörden faydalandığını ifade eden Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, “Biyoçeşitliliğin korunması ve geçim kaynaklarının desteklenmesi kritik öneme sahiptir. Odun dışı ürünler olarak adlandırılan binlerce yabani bitki, mantar ve hayvan türleri dünyadaki yoksulların yüzde 70’ini desteklemektedir” dedi.“Bölgemiz Odun Dışı Ürünler Konusunda Oldukça Zengin”

Muğla Orman Bölge Müdürü Mustafa Ülküdür ise, “Bölgemiz odun dışı ürünler konusunda oldukça zengin. Bölgemizde en çok defne, çam balı, kekik, adaçayı ve keçiboynuzu türleri önde gelmektedir. Bölge Müdürlüğümüzde 2013'ten itibaren 29 bal ormanı oluşturulmuştur. Bu bal ormanlarına çeşitli bitki türlerinden oluşan 350 bin fidan dikimi yapılmıştır.” dedi. 

“Orman Ürünlerinin Türkiye Ve Dünya Ekonomisine Katkılarını Değerlendireceğiz”

Birleşmiş Milletler Orman Forumu Başkanı İsmail Belen, “Bölgesel bir çalışma yapıyoruz. Güneydoğu Avrupa,Orta Asya ve Balkanlar'dan olmak üzere  14 ülkeden misafirlerimiz var. Burada odun dışı orman ürünlerinin Türkiye ve Dünya ekonomisine katkılarını değerlendireceğiz. Arkasından bütün dünyada Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanacak bir rehberin hazırlıklarını gözden geçiriyoruz. Fethiye'yi seçme nedenimiz Fethiye başta çam balı olmak üzere defne, kekik, türüf mantarı gibi odun dışı orman ürünleri olarak adlandırdığımız, ormandan elde edilen kereste dışındaki ürünlerin merkez konumlarından bir tanesi. Dünyadaki çam balının üretiminin %70-80’i bu bölgede yapılıyor. Buradaki misafirlerimiz çam balının üretimi korunması ve çam balının üretildiği kızılçama çok ilgililer.” İfadelerini kullandı.Çalıştay, 11 Ekim'de sona erecek.