“Prostat ve Erkek Sağlığı” konusunda bir sunum gerçekleştirecek olan Prof. Turgut özellikle prostat konusunda Türkiye’nin en önemli otoritelerinden birisi olarak kabul ediliyor.

Prostat Nedir? Prostat Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

Prostat, erkek üreme sisteminin bir parçası olan ve mesanenin hemen altında yer alan bir bezdir. Prostat büyümesi, iltihaplanması (prostatit) veya prostat kanseri gibi durumlar sıkça karşılaşılan sorunlardır.

Prostat problemlerinin belirtileri arasında idrara çıkmada zorlanma, sık idrara çıkma ihtiyacı, ağrılı idrara çıkma ve kasık bölgesinde rahatsızlık hissi yer alır. Bu durumların nedenleri arasında yaşlanma, hormonal değişiklikler, enfeksiyonlar ve genetik faktörler bulunabilir.

Prostat sağlığını korumak için düzenli doktor kontrolleri, sağlıklı bir yaşam tarzı ve dengeli beslenme önerilir. Özellikle 50 yaş üstü erkeklerin prostat kontrolünü ihmal etmemesi önemlidir.

Prof. Ahmet Tuncay Turgut Kimdir ?

1969’da Milas’ta doğmuştur. Ankara Fen Lisesi’nden 1987’de mezun olduktan sonra Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni (İngilizce) 1993’de bitirmiştir. Uzmanlık eğitimini Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Kliniği’nde 2001’de tamamlamıştır.

2009’da Doçent olmuş ve 2015 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı’na Profesör olarak atanmıştır.

2017’de University College London’da prostat kanseri görüntülemesi (multiparametrik MRG) ve minimal invazif girişimsel tedavi yöntemleri (HIFU) konusunda mesleki ve akademik çalışmalarda bulunmuştur.

Prof. Turgut’un, uluslararası dergilerde yayınlanmış olan ve çoğunluğunda 1. isim yazar olarak yer aldığı 100’e yakın bilimsel makalesi bulunmaktadır. 51’i uluslararası nitelikte tıp kitaplarında olmak üzere, toplam 58 kitap bölümü yazmıştır.

Ürogenital radyoloji alanında temel bilimsel kaynaklar arasında yer alan “Genitourinary Radiology: Kidney, Bladder and Urethra” ve “Genitourinary Radiology: Male Genital Tract, Adrenal and Retroperitoneum” adlı kitaplarda yardımcı editör olarak görev yapmıştır.

“European Society of Urogenital Radiology”nin 2013 yılında gerçekleştirilmiş olan 20. Yıllık Toplantısı’nın (ESUR 2013) Kongre Başkanlığı’nı yapmış olup, yine bu toplantı öncesinde gerçekleştirilen Prostat Ultrason ve Biyopsi Kursu’nda Kurs Başkanlığı görevini üstlenmiştir.

Multiparametrik Prostat MRG ve Prostat Füzyon Biyopsi konusundaki deneyimi nedeniyle, bu konudaki uluslararası ve ulusal ölçekteki kurs ve toplantılarda düzenli bir şekilde “eğitici” olarak görev almaktadır.

Yine, aralarında European Society of Radiology (ESR), European Society of Urogenital Radiology (ESUR), American Institute of Ultrasound in Medicine (AIUM), European Association of Urology (EAU) ve European Federation of Societies for Ultrasound in Medicine and Biology (EFSUMB) tarafından düzenlenen EUROSON gibi üst düzey uluslararası bilimsel toplantıların da yer aldığı 50’den fazla bilimsel toplantıda sempozyum/kurs başkanlığı, kongre sekreterliği, bilimsel/düzenleme kurul üyeliği vb. görevlerde bulunmuştur.

European Society of Urogenital Radiology (ESUR) bünyesinde Prostat Kanseri Çalışma Grubu ve Skrotal Görüntüleme Çalışma Grubu üyesidir.

ESUR Yönetim Kurulu tarafından “Türkiye Temsilcisi” olarak atanmıştır. Avrupa Tıp Uzmanları Birliği (EUMS)’nin Radyoloji Bölümünde “Türkiye Delegesi” olarak görev yapmıştır.

2011-2013 yılları arasında Türk Radyoloji Derneği Merkez Yönetim Kurulu’nda “Genel Sekreterlik” görevinde bulunmuştur. Ayrıca, 2005-2011 yılları arasında Türk Radyoloji Derneği Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyeliği, 2009-2011 yılları arasında ise Ankara Şubesi Başkanlığı görevlerini üstlenmiştir.

2009-2013 yılları arasında Türk Radyoloji Derneği Ürogenital Sistem Görüntülemesi Çalışma Grubu Başkanlığı’nı da yapmıştır.

İran ve Gürcistan Radyoloji Dernekleri tarafından “Onur Üyeliği”ne layık görülmüştür. Radyoloji alanında gelişmekte olan ülkelere bilgi ve tecrübe aktarımı ve tıbbi ekipman sağlanması konusunda faaliyet gösteren bir yardım örgütü olan Medical Imaging Partnership‘in Danışma Kurulu üyesidir.

Editör: Esra Kapıcı