18-24 Mart Yaşlılar Haftası kutlanıyor. Yaşlılar Haftası nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Fethiye Tazelenme Üniversitesi Kurucusu ve Yaşlı Sağlığı ve Bakımı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü D.r Cemil Yavuz, Türkiye ve Dünya'da yaşlı nüfusun hızla arttığına dikkat çekip; ' Yaşlılık hazırlanması gereken bir süreçtir.' İfadelerini kullandı. Yaşlılar haftası nedeniyle açıklamalarda bulunan Fethiye Tazelenme Üniversitesi Kurucusu ve Yaşlı Sağlığı ve Bakımı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü D.r Cemil Yavuz; '2020 yılında, 65 yaş üstü nüfus 727 milyon seviyesindedir(dünya nüfusunun 9,3'ü). 2050 yılına ise 1,5 milyara(%16) ulaşacağı öngörülmektedir. Yani 2050 yılında her 6 kişiden 1'i 65 yaş veya daha büyük olacaktır. Yaşlı nüfusun artmasının iki temel nedeni vardır. Birincisi doğurganlığın azalması, 2 si ise ortalama yaşam süresinin uzamasıdır. Ülkemizde toplam doğurganlık hızı 1950 yılında 6,72 çocuktan, 2020 yılında 1,76 çocuğa düşmüştür. Ortalama küresel yaşam süresi 1950 yılında 46 yıldan 2020 yılında 72,6 yıla yükselmiştir. 2050 yılında 77,1 yıla yükseleceği öngörülmektedir. ' dedi.

'Yaşlı bireylerin %80'inidaha fakir ülkelerde yaşayacaktır'

Yavuz, '2050yılında yaşlı bireylerin %80'inin düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşayacağı öngörülmektedir. Kadınların ortalama olarak erkeklerden daha uzun yaşadığı ve özellikle ileri yaşlarda yaşlıların çoğunluğunu kadınların oluşturacağını belirtmektedir. Öngörüler önümüzdeki 80 yıl içinde 85+ yaş grubun özellikle hızlı büyüyeceğini ve yarım milyarı aşacağını belirtmektedir' dedi.

'Ülkemizde yaşlı nüfus artışı pek çok ülkeden yüksek olacaktır'

'Ülke nüfusumuz içinde yaşlıların oranı giderek artmaktadır. Şu an %10 seviyesindedir. Ülkemizde yaşlı nüfusun oranı artma eğilimini sürdürecek önümüzdeki 80 yıl içinde %25 i aşması beklenmektedir. Bu yaşlanma hız pek çok Avrupa ülkesinden yüksek olacaktır. Günümüzde en yüksek yaşlı nüfus Doğu ve Güneydoğu Asya'da, ardından Avrupa ve Kuzey Amerika'dadır. 167 ülke arasında Türkiye 66. sırayı almaktadır.Yaşlı nüfusun en yüksek olduğu ülkeler sırasıyla Monako(%33,5), Japonya(%28,5 ile) ve Almanya(%22,9) en düşük olduğu ülkeler ise Çad(%2,4), Uganda(%2,4), Somali(%2,4), Angola(%'2,3)dır. 2020 yılında Avrupa Birliğinde 27 ülkenin 65 yaş nüfus oranı %20,3 olmuştur. Türkiye'de bu oran %9,5 dir.' İfadelerinde bulundu.

'Dünyada ve ülkemizde nüfusun ortanca yaşı artmaktadır.'

Yavuz; 'Yeni doğan bebekten en yaşlıya kadar nüfusu oluşturan kişilerin yaşları küçükten büyüğe doğru sıralandığında ortada kalan kişinin yaşı olarak tanımlanan 'ortanca yaş' denilmektedir. Nüfusn yaşlı yada genç olduğunu gösteren çok temel bir göstergedir. Dünyada ortanca yaş oranları da artmaktadır. 1950 yılında küresel ortanca yaş 23,6 iken; 2020 yılında 32 olmuştur. Ülkemizde ortanca yaş 1950 yılında 22,1 iken 2020, 2021 yılında 33,1'e yükselmiştir. Ortanca yaşın illere göre dağılımına bakıldığında en yüksek ortanca yaş değerine sahip il, 41,8 ile Sinop olmuştur. Sinop'u, 41,2ile Kastamonu, 41 ile Balıkesir ve Giresun izlemiştir. Şanlıurfa ise 20,6 ile en düşük ortanca yaşa sahip ildir. Şanlıurfa'yı, 21,6 ile Şırnak ve 22,7 ile Siirt takip etmiştir. Dünyada ve ülkemizde yaşlı bağımlılık oranları artmaktadır.Yani çalışma yaşındaki 15-64 yaş aralığındaki yetişkin her 100 kişi için 65+ nüfus grubundaki insan sayısı yaşlı bağımlılık oranı olarak isimlendirilmektedir. Yaşlı bağımlılık oranı dünyada 1950 yılında %8,4 den 2020 yılında %14,3'e yükselmiş, 2100 yılında %37,7 ye yükselmesi beklenmektedir. Türkiye'de ise 1950 yılında %5,2 den, 2020 yılında %14,1 yükselmiş, 2100 yılında %63,1'e ulaşması beklenmektedir.' Diye konuştu.

'Yaşlanmak başarıdır. Yaşlı nüfusu sahip ülkeler gelişmiş ülkelerdir'

Yaşlanmak bir başarıdır. Yaşlı nüfus oranı yüksek ülkeler insanlarına refah sağlamışlardır. Hizmetler yaygın ve ulaşılabilir kılmışlardır. Eğitime, sağlığa, gıdaya, suya, ilaca, doktora işe, ulaşıma, güvenliğe yaygın erişim sağlamışlardır. Ülkemizde bu ülkelerden biridir. Artan yaşlı nüfusuna göre bakış açımızı, yaşama davranışlarımızı, kentlerimizi, kurumlarımızı dönüştürmeliyiz. Ülkemizde yaşlı nüfus giderek artacaktır. O halde bu nüfusumuzun değişen yapısı değişen ihtiyaçları da beraberinde getirecektir. Yaşlanma ile birlikte bir takım hastalıklar ve yükleri de artacaktır. Kalp Damar Hastalıkları, Demans hastalıklar giderek artacaktır. Yaşadığımız kentleri ve kurumlarımızı yaşlının hayatını kolaylaştıracak şekilde düzenlemeliyiz. Yaşlı Dostu denilen uygulamalara kentlerimizi, hizmetlerimizi planlarken daha çok öncelik vermeliyiz.Yaşlı Dostu sağlık kurumları, yaşlı dostu ulaşım, yaşlı dostu kent yaratmalıyız. Yaşlının ihtiyacı olacak kurumları ve kapasitelerimizi geliştirmeliyiz. Yaşlılarımızı aktif hayatın içinde olmasını sağlayacak düzenleler yapmalıyız. Yaşlılık hazırlanılması gereken bir süreçtir. Yaşlılık bireysel olarak da hazırlanmamız gereken bir süreçtir. Yaşlılık geriye dönüp baktığımda yılların nasıl geçtiğini anlayamayacağımız kadar çabuk geldiğini düşüneceğimiz bir süreç olacaktır. Yaşlılık dönemin de dostlarla olmak, sevdiklerimizle olmak, hayatın içinde olmak için önce sağlıklı olmak gerekir. Bu yüzden yaşlılık hazırlanılması gereken bir süreçtir. Şimdi bugünden başlayarak yaşam alışkanlıklarımızı tekrar gözden geçirmemiz yararlı olacaktır. Dostlarımızı, sohbetlerimizi hobilerimizi, doğa içinde geçirdiğimiz vakti, sporumuzu artırarak, yediğimiz kapları, öğünleri azaltarak, alışkanlıklarımızı azaltarak başlayabiliriz bu hazırlığa.' Dedi.

'Fethiye Tazelenme Üniversitesi iyi bir yaşlılık dönemi için iyi bir model olmuştur.'

Yavuz; 'Kurucusu olduğum Fethiye Tazelenme Üniversitesi 2019 yılında eğitim hayatına başlayan bir sosyal sorumluluk projesi. Fethiye Tazelenme Üniversitesi yaşlılık dönemine yaşantı yoluyla hazırlanmayı gösteren, yaşlılık döneminde aktif olmayı, üretken olmayı, gençler ve dostlarla olmayı, sağlıklı olmayı öğreten ve destekleyen bir sosyal sorumluluk projesi. 60 yaş üzeri kişiler 4 yıl boyunca önceden bilimsel bir bakış açısıyla oluşturulan programa dahil olmaktadırlar. Öğrencileri spordan yabancı dile, sağlık bilimlerinden sosyal bilimlere, reisime, müziğe, halk oyunlarına, dansa pek çok alanda ders alma imkanı sağlamaktadır. Ülkemizde yürütülen en başarılı projelerden biridir. Pandemi döneminde ülkemizde ilk olarak ve 2 yıldır kesintisiz bir şekilde 60 yaş üzeri öğrencilerine internet üzerinden online eğitim ve destek sağlamıştır. Fethiye dışında 11 kentten öğrencisi vardır.' İfadelerinde bulundu.

'Fethiye Alzheimer Derneği bir örnektir. Desteklenmelidir.'

Yavuz; 'Benimde kurucu üyesi olmaktan gurur duyduğum Fethiye Alzheimer Derneği Sivil Toplum olarak çok iyi bir örnektir. Yaşlanma ile birlikte sıklığı artan bu hastalıkla toplumda farkındalık yaratmak, hasta ve yakınlarına destek olmak amacıyla kurulmuştur. Gündüz yaşam parkı, hasta yakınları destek grupları, bilgilendirme konferansları gibi çok önemli çalışmaları hayata geçirmeyi hedeflemektedir. Dr. Mehdi SADAT başkanlığında çalışkan bir yönetim kurulu şevkle çalışmaktadır. 27 Nisan Pazar günü saat 14:00 de Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Mesleki Eğitim Merkezinde yapacağımız halk toplantısına sizi de bekliyoruz. ' dedi.

Editör: Haber Merkezi