Fethiye'nin 97. Sokağı 100 yıl sokağı olarak Fethiye'nin esnaf ve ticaret tarihinin sergilendiği sokak oldu. Fethiye'nin ilk ve en eski fotoğraf stüdyosu olan Foto Kandiye kuruluşunun 4. Kuşak işletmecisi ve fotoğraf sanatçısı Şükrü Gürel'in hazırlamış olduğu panolar ve tarihi fotoğraflar Fethiye Belediyesi 100. Yıl sokağında sergilenmeye başlandı. Likya figürlü panolar ve tarihi fotoğraflar Şükrü Gürel ve Bursa Eski Milletvekili Fethiye'li Ceyhun İrgil ile birlikte hazırlanıp, 97. Sokakta sergilenmeye başlandı. Fethiye'nin esnaf ve ticaret tarihinin anlatıldığı, 100. Yıl sokağındaki sergide eski bisiklet ve motor tamircilerinden Ahmet Erdoğan, Nuri Kıvrak, Şükrü Tufan, Hakkı Ladikli, Matbacı Sadi Çaçaron, İkinci Fethiye'liler gecesine katılan gerçek Fethiyeliler, Sanatçılar Ramazan Güngör, Hamdi Özbay, Mustafa Coşkun, Ahmet Günday, Fethiye lokmacısı Erkul Ailesi, Kunduracı Nihat, Ayakkabıcı Ahmet Ataman, Durmuş Arıkan, Nuri Arıkan, Fethiye'nin eski marangozları Raif İrgül, Basri Özer, Marangoz Salih, Ahmet Necati Karadenizli,Fethiye'nin seyyar esnafları Mehmet Dündar, Lütfi Kiracı, İshan Kantarcı, Süleyman Sırrı Akın, Sami Ogan, Nail Fedai, Eski berberler Ömer Paktaş, Mehmet Akdeniz, Fethiye'nin Emektar ayakkabı boyacıları, Mustafa Gültekin, Memiş Pesen, Cengiz Pezek, Yaşar Bayırtaş, Cumhuriyet mahallesinin eski esnafları, FTSO, Şöforler odası, Fethiye'nin ilk şöforleri gibi Pek çok simanın fotoğraflarının yer aldığı Fethiye'nin esnaf ve ticaret tarihi sergisi görenlerin büyük ilgisini çekiyor. Fethiye ticaret odasının tarihçesinin de yer aldığı, sergide Fethiye'nin 100 yılı hatırlatılıyor.

' Değer Verenlere Saygı Duruşu'

Fethiye Belediyesi 100. Yıl sokağındaki çalışmanın fikir sahibi Bursa Eski Milletvekili Fethiye'li Ceyhun İrgil ise; ' Kentler insanlar gibidir. İnsanların anıları hatıraları hayatta her şeydir. İnsanların anıları hatıraları olmazsa kentin kimliği anlamsız hale gelir. Kendilerine , insanlara anlam kazandıran yaşadıklarıdır. Tarihidir, tarih bilincidir. Bunu da ancak hatırlarlar bütünleşir. Bu yüzden 100. Yıla girerken, 2023 ' e doğru tüm Türkiye'de 100. Yıl etkinlikleri yapılıyor. Fethiye'ye 100 yıl boynca emeği geçenler, değer katanlar, Fethiye'de yaşayan insanların hayatlarını ve anılarını bu sokakta ¾ ayda bir sergilenerek aslında kalıcı halede gelecek. Bu sokaktan geçerken bilgilenecekler. Hayatlarında ortaklaştıkları insanları burada geçerken görecekler. Bir ticaret ve esnaf tarihi ile başlattık ama bundan sonra 1957 Fethiye depremi olabilir. Fethiye'den yetişen milli sporcular, sanatçılar veya bilim insanları, eğitimcileri olabilir. Bu sokak aslında Fethiye'nin kalıcı sergi sokaklarından olacak. 300' e yakın Fethiye'li esnaflarımızın fotoğraflarına yer verdik. Aslında bu Fethiye'ye değer verenlere bir saygı duruşu. Amacımız genç nesillere de bunları öğretmek onlara göstermek. Yani Fethiye'mizi kendimizi bilirsek severiz, seversek biliriz. Daha iyi koruruz. ' dedi.

' Fethiye Kültürüne Işık Tutacak'

Fotoğraf sanatçısı Şükrü Gürel serginin hazırlanması ile ilgili olarak; 'Bir yılı aşkın bir süredir gündeme gelen Fethiye Belediyesi 100. Yıl sokağı Fethiye'mizin tarihi sosyal yaşamına ve kültürüne ışık tutacak. Bu gün montajını tamamladığımız 48 adet pano ve fotoğraflarda; Fethiye'nin hayatta olmayan tanınmış simaları ile eski tüccarlarımızı ve esnaflarımızı yaşatmaya çalıştık. Değerli büyüklerimizi bir kez daha Rahmetle anıyorum. Tabi hayatta olanlar da var. Onlara da uzun ömürler diliyorum.Likya kültürünün özelliklerini taşıyan Amintas şeklindeki simgesel panoların tasarımları Foto Kandiye işletmesine ait olmaktadır. Montajını yaptığımız 48 adet panomuz var. Fethiye'nin simgesi Amintas şeklindeki panolardaki tarihi fotoğraflar; Foto Kandiye işletmesinin asırlık arşivinden alınmıştır. Bazı panolardaki fotoğraflarda; Fethiyeli ailelerin bizlere gelerek paylaştığı fotoğraflardır. Çok güzel bir çalışma oldu. Bu gün montajını tamamladık. Fotoğraflarda hayatta olan ve olmayan Fethiye'nin tanınmış simaları, eski unutulmaz esnafları, tüccarları ve ustaları vardır. Fotoğraflarımızda 300'e yakın büyüğümüze yer verdik. Böyle bir fırsatı şehrimize ve bizlere sunan Fethiye Belediye Başkanımız Alim Karaca'ya çok teşekkür ediyoruz. Fethiye Belediyesi 100. Yıl sokağındaki çalışmamızın fikir sahibi ve çalışmalarımızda bizlere destek olan Fethiyeli hemşerimiz eski milletvekillerimizden Dr. Ceyhun İrgil'e, belediye başkan yardımcımız Oğuz Bolelli'ye, belediyemizin kültür müdürü Halime Ok'a, belediyemizin destek işleri müdürü Ersan İlbeyli kardeşimize çok teşekkür ediyorum. Fotoğrafların ve panoların hazırlanmasında yaptığımız tüm çalışmalarda desteklerini esirgemeyen, emeği geçen Sedat Demir ve Mehmet Kullukçu ağabeylerime ve eşim Nilay Gürel, oğlum Taylan Gürel ve elemanımız Atahan Demir'den oluşan Foto Kandiye ekibine de çok teşekkür ediyorum' ifadelerinde bulundu.

'Sosyal Hayata Işık Tutmak'

Şükrü Gürel 'Amacımız;Fethiye'mizin geçmiş tarihine, kültürüne ve sosyal hayatına ışık tutmak. Her geçen gün hafızalardan silinen eskiden yaşanan hatıraları unutturmamak. Fethiye'nin kültür dolu bir şehir olduğunu yaşayanlara ve misafirlerimize hissettirmektir. Fotoğraflarımızda eski esnaflarımıza, tüccarlarımıza, ustalarımıza ve tanınmış ve sevilen tüm insanlarımıza yer verdik. Çerezci Lütfü ustadan, Ölü Mehmet'e, Kantarcı İhsan'dan fıstıkçı Süleyman'a, bakkal İhsan Manavgatlı, bakkal Zeki Fedai gibi ismini sayamadığım bir çok kişiyi panolardaki fotoğraflarda görebilirsiniz. Önümüzdeki süreçte, gerçekleştirmeyi planladığımız çok güzel projelerimiz var. İnşallah bunları da Belediye Başkanımız Alim Karaca'nın destekleriyle hayata geçireceğiz. Kendisine bir kez daha teşekkür ediyorum' şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi