Bu yıl 12.'si gerçekleştirilecek Yeşil Üzümlü yöresi, dastar ve kuzugöbeği mantar festivali, yine renkli gösterilere sahne olacak. Yeşil Üzümlü ve yöresi dastar ve mantar festivali 6-7-8 Mayıs tarihlerinde yapılacak. Fethiye Belediyesi'nin öncülüğünde gerçekleştirilecek 3 gün sürecek festival, konferanslardan yarışmalara, eğlenceden klasik müzik dinletisine kadar yoğun bir program eşliğinde oluşuyor. Festivalde bu yıl Türk Halk Müziği sanatçılarından Edip Akbayram, Âdem Kazan, Aysun Karasaçlı ve Mustafa Selçukoğlu Üzümlü halkını coşkuya boğacak.

YeşilÜzümlü'nün kuzugöbeği mantarı ve yöreye has dastar dokumacılığının tanıtılıp sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla ayrıca yöreye has Üzümlü şarabının kalitesinin arttırılarak markalaştırılmasını gündeme taşımak için geleneksel hale getirilen festivalde, bu yıl da dolu dolu 3 günlük etkinlikler hazırlandı. 6 Mayıs Cuma günü saat 15.00'te davul, zurna, delbek dinletileri ve bando takımı gösterisi ile açılışı gerçekleştirilecek olup, Fethiye Belediyesi Durmuş Demirci Sosyal Tesisi Açılış töreni yapılacak. Daha sonrasında Yeşilüzümlü İlkokul halk oyunları ekibi ve ortaokul resim yarışma töreni ile devam edecek. Festivalin ilk gün etkinliklerinde mantar çorbası ikram edilerek, aynı gün saat 20:30'da da Fethiye Belediyesi Tiyatro grubu- Aşık Gülhan / Kanto tiyatro gösterisi izleyiciler ile buluşacak. Saat 21.00'da Türk Halk Müziğinin sevilen sanatçılarından Âdem Kazan ve Aysun Karasaçlı 'da dinleyenlerine müzik ziyafeti verecek.

Festivalin 2. Gününde MSKÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü DOÇ. DR. Hakan Allı tarafından zehirli mantarlar ve mantarları tanıyalım ve Çukurova ÜNİ. Ziraat Fakültesi DOÇ. DR. Hatıra Taşkın tarafından da Türkiye'nin kuzugöbeği mantar çeşitliliği ve kuzugöbeği mantarının kültüre alınması hakkında gelişmeler konulu sunum yapılacak. Program akışında, Fethiye Likya Halk Oyunları ekibi, Yeşilüzümlü ilkokulu halk oyunları teke gösterisi gerçekleştirilecek. Aynı gün Şef Mavi Profesyonel Aşçılar Derneği tarafından Yeşil Üzümlü ve yöresi ödüllü yemek yarışması yapılacak olup ardından yerel şarap yarışması gerçekleştirilecek. Halk oyunları gösterisinin eşliğinde yarışma ödül törenleri düzenlenecek. Saat 20.30 'da Coverman Konserinin ardından saat 21.30'da da Türk Halk Müziği'nin yöredeki sevilen sesi Mustafa Selçukoğlu'nun konseri festivale damga vuracak.

Festivalin son günü saat 14.00'da Fethiye Halk Eğitim Merkezi halk oyunları ekibi ve Yeşilüzümlü ilköğretim okulu halk oyunları ekibinin gösterileri ile başlayacak. Hüseyin Nazlıel sunumuyla sohbet odasında Kadianda tarihi, Likya Tarihi ve Üzümlü tarihi anlatılacak. Saat 16.20'de ise Fethiye Dağların Sultanları Kadın Efeler halk oyunu ekibi gösterilini sunmak için yer alacak. Müzik grubu konserlerinin de yer alacağı festivalde saat 20.30'da S.S. Likya Fethiye Kadın Girişimi, Üretim, İşletme ve Kalkınma Kooperatifin Kurucusu Çiğdem Karaca yönetiminde, dastar, sunum ve defilesi gerçekleştirilecek. Defilenin ardından festival kapanış konserinde Türk Halk Müziği'nin sevilen seslerinden Edip Akybayram yöre sakinlerini coşkuya boğacak. Fethiye Belediyesi yetkilileri festival hazırlıklarının son aşamaya getirildiğini bildirirken tüm Fethiye halkı ve Muğla halkını festivale davet etti.

Haber/ Şule Uğur

Editör: Haber Merkezi