Fethiye Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü’nün Fethiye Kültür Müdürlüğü Salonu’nda düzenlediği kültür mirasımız halı ve kilim kursları ile kültürümüzde önemli bir yeri olan değerlerimiz yaşatılıyor. Coğrafi işaretli Fethiye Kayaköy halısı ile Seydiler kilimlerinin dokunduğu halı ve kilim kursuna katılan 16 kursiyer el emeği göz nuru eserlerini sergiledi. Tamamen kök boya ve yöre el eğirme yün ile dokunan halı ve kilim kursuna son 4 yıldan bu yana Belçikalı Diş Hekimi Catherina M. Mourauks da katılıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı demirbaşlı 16 tezgahta 16 kursiyer Fethiye Kültür Müdürlüğü Salonu’nda halı ve kilim dokuma kursa alıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Halı Kilim Sanatçısı ve Dokuma Uzmanı Meryem Atmaca, Fethiye’nin coğrafi işaret almış, adeta tarihi halı ve kilimlerinin dokumasını öğretirken, kültürümüzü gelecek kuşaklara miras olarak kalması için de çaba sarf ediyor. Tamamen kök boya ve yörenin el eğirme yünlerinden dokunan coğrafi işaretli Kaya Halısı ve Seydiler Kilimi dokuma eğitimi alan 16 kursiyer dokudukları halı ve kilimleri evlerinde kullandıkları gibi çocuklarına çeyiz olarak da bırakabiliyor. Aralarında emekli memur, ev hanımı ve değişik mesleklerden kadınların yer aldığı kursiyerler, el emeği göz nuru yaptıkları halı ve kilim dokumalarını Fethiye Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu yıl sonu sergisinde beğeniye sundular. Adeta göz kamaştıran, her biri paha biçilmez bu eserlerin daha önceki yıllarda 2 kez Fransa’nın Başkenti Paris’te olmak üzere 2 kez Avusturya, Tunus, Gana ve Yunanistan’ın Rodos adasında da çeşitli etkinliklerde sergilendiği öğrenildi.

4 YILDIR KATILIYOR

Her yılın Ekim ayında başlayan ve Haziran ayı sonunda tamamlanan Modül sistemli kursa 17 yıldır Fethiye’de yaşayan Belçikalı Diş Hekimi Catherina M. Mourauks da son 4 yıldır katılıyor. Kök boya yapmak ve evinde de kurduğu tezgahta halı ve kilim dokuduğunu söyleyen Mourauks “Şimdi Seydiler kilimi dokuyorum. Kültürel Mirasınız kilim ve halı dokumayı öğrenmekten çok mutluyum. Yaklaşık bir yılda boş vaktimi değerlendirip, adeta kendime terapi de yapıyorum. Burada arkadaşlar da edindim. Hobi olarak kilim ve halı dokumaya devam edeceğim. Türkiye’de, Fethiye’de yaşamaktan keyif alıyorum. Dokuduğum kilimi Bin Auro verseler satmam. Çünkü çok değerli kültürel çalışma yaptığıma inanıyorum. Herkese de bu kursa katılmalarını öneririm” dedi.

“KÜLTÜR MİRASIMIZ YAŞATILIYOR”

Kurs Öğreticisi Meryem Atmaca, “Kültür ve Turizm Bakanlığımızın sağladığı  tezgahlarımızda çoğunluğu emekli kadınlarımız yöremizin coğrafi işaretli Kaya halısı ve Seydiler kilimi dokumayı öğreniyorlar. Kursa katılım oldukça iyi. Tamamen kök boya ve el eğirme yöre yününden malzeme ile dokumacılığı yaşatıyoruz. Kültür mirasımızı gelecek nesillere aktarmak için gayret sarf ediyoruz. Bu sanatı öğrenenler kendileri kurdukları tezgahlarla ülkemize katma değer de kazandırabiliyorlar. Hatta istihdam yaratıyorlar. Burada yüzlerce yıllık Kaya halısı ve Seydiler kilimini çocuklarımıza ve torunlarımıza kaliteden ödün vermeden miras kalmasını sağlıyoruz. Ayrıca geçtiğimiz yıllarda Paris, Avusturya, Gana ve Yunanistan’ın Rodos adasında sergiler açtık. Fuarlara katılıp, Türk kültürünü tanıttık. Bakanlığımızın sağladığı imkanlarla yeni kursiyerleri de yetiştirmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi