Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tabiat varlıklarını koruma genel müdürlüğü destekleri ile, Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER )  iş birliği sonucu Fethiye sahillerinde yavrulamak için kumsala çıkış yapan caretta caretta kaplumbağaları oldukça güvenli şekilde yumurta bırakıyor. Çalış ve Yanıklar plajında yaklaşık 10 km’lik sahilde gönüllülerin gözetiminde 50’yi aşkın Caretta yuvası tespit edilirken, Caretta carettaların yumurta bıraktıktan sonra denize dönüşlerinde de gönüllüler gece-gündüz nöbet sürdürüyor. DEKAMER başkanı ve proje yürütücüsü Prof. Dr. Yakup Kaska; “Fethiye sahillerinde proje yürütücüsü ve gönülüllerimizle bu yıl 50’yi aşkın yuva tespit ettik. Geçtiğimiz yıl ki rakamları yine yakalayacağız. Geçen yıl yaklaşık 110 yuvadan 4 bini aşkın caretta caretta yavrusu denize ulaşmıştı. “ dedi. Fethiye Sahillerinden sorumlu proje yürütücüsü Pamukkale Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Doğan Özbilen ise, “ Turizm ile birlikte plajlarda yoğunluk var. Kıyıya çıkan caretta carettaların fotoğraflarını çekmek için rahatsız ediyorlar. Böyle durumlarda öncelikle DEKAMER merkezine haber vermelerini istiyoruz. Ayrıca kıyıya yakın geçen sürat teknelerinin kıyıdan uzak geçmelerini bekliyoruz.” Şeklinde konuştu.

“ Geçen Yılın Rakamlarına Ulaşacağız”

Uluslar arası anlaşmalar ile Türkiye’de de koruma altında bulunan caretta caretta kaplumbağaları Fethiye’nin çalış ve yanıklar plajlarında gönüllüler tarafından korunuyor. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tabiat varlıklarını koruma genel müdürlüğü destekleri ile Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER )  iş birliği sonucu Fethiye sahillerinde yavrulamak için kumsala çıkış yapan caretta caretta kaplumbağaları oldukça güvenli şekilde yumurta bırakıyor. Geçtiğimiz yıl 110 yuvadan 4 Bini aşkın yavru caretta carettanın yumurtadan çıkıp denize ulaştığı Fethiye sahillerinde Mayıs ayından bu yana 50’yi aşkın caretta caretta sahile yuva yaptı. BU yılda alınan önlemlerle 4 bini aşkın yeni yavrunun çıkmasının beklendiği Fethiye sahillerinde proje yürütücüsü Pamukkale Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Doğan Özbilen iki proje görevlisi ve 10’a yakın gönüllü ile birlikte caretta carettalar denize ulaşacak. DEKAMER başkanı ve proje yürütücüsü Prof. Dr. Yakup Kaska, “Çalış ve Yanıklar plajında geçen yıl 110 yuvadan 4 bini aşkın yavru caretta denizle buluşturulmuştu. Bu yıl 50’yi aşkın yuva kontrolümüz altında bulunuyor. Çevre şehircilik ve iklim değişikliği bakanlığı tabiat varlıklarını koruma genel müdürlüğü destekleri ile bu yılda planlı ve programlı şekilde Fethiye’den de Dalyana kadar caretta koruma çalışmalarımız devam etmektedir. Çalış plajı – kargı ve yanıklar sahilinde yaklaşık 10 kilometrelik bölgede ayrıca sahile 700’e yakın kazık çakarak şenzlog atılmamasını sağladık. Yerli ve yabancı gönüllüler ile birlikte bu sezon boyunca caretta koruma projesini sürdürmekteyiz. Her akşam çalış plajı bölgemizde ve yöredeki otellerde caretta carettaları koruma üzerine bilgilendirme toplantıları yapıyoruz. “ ifadelerinde bulundu.

“DEKAMERE HABER VERİLMELİ “

Fethiye sahillerinde proje yürütücüsü ,Pamukkale Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Doğan Özbilen ise,” Fethiye kumsalında ilk yumurta Mayıs ayında bırakıldı. O günden itibaren düzenli olarak 10 km sahilde gece-gündüz caretta caretta koruma projesi yürütüyoruz. Kumsalda sabit bir yuva sayısı var. Geçen yıla göre hemen hemen aynı rakama ulaşacağız. Bölgemizde şimdilik bir sıkıntı yok. Tatilcilerden beklentimiz sahile çıkan caretta caretta ile ilgili olarak DEKAMER’e haber vermeleridir. Birde çok yaklaşıp fotoğraf çekerek carettanın yumurta yapmasını engellememeleridir. Bir diğer konu kıyıya yakın geçen sürat teknelerinin daha açıktan geçmelerdir. Çünkü çok hızlı geçtiklerinden dolayı bu canlılarda sık sık hava ile temas halinde olduklarından çarpma sonucu yaralanma ve ölüm vakaları meydana geliyor. Sürat teknesi kullananlar yörenin caretta caretta koruma alanı olduğunu bilmeleri gerekmektedir. Plajlara yakın yere hatta sahile araçları ile girmelerinin önlenmesi gerekir. Hem gece hem gündüz araç girişi yapılmamalıdır. Biz proje yürütücüleri ve gönüllüleri olarak gerekli uyarılarımızı yapmaktayız. “ dedi.

Editör: Haber Merkezi