Uzun yıllardan beri bölgede hizmet veren gelişime ve yeniliğe açık, her zaman bölgeye ilkleri getiren, bünyesinde birçok programı barındıran, Nursel Özdemir Kurumları bünyesinde çalışmakta olan Dil ve Konuşma Terapisti Melike Ünal Konuşma Sesi Bozukluğu hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Dil ve Konuşma Terapisti Melike Ünal: ‘Çocuğunuz konuşmayı başladığında kelimeleri söylerken bazı hatalar yapabilir. Belirli yaşlarda çocukların bu hataları yapmaları beklenir. Ancak zamanla bu hataların ortadan kaybolması ve çocuğunuzun anlaşılır bir konuşmaya geçmesini bekleriz.  Çocuğunuz 4 yaş ve üzerinde hala bazı sesleri üretmede güçlükler yaşıyor ve anlaşılır bir konuşması yoksa konuşma sesi bozukluğundan şüphelenebilirsiniz.

Konuşma Sesi Bozukluğundaki çocuğun yaşamına etkilerindeki temel problem çocukların söylediklerinin hiç anlaşılmaması ya da sınırlı oranlarda anlaşılabiliyor olmasıdır. Buna bağlı olarak çocuğun diğer çocuklarla etkileşiminde kısıtlılıklar ortaya çıkacaktır. Bu kısıtlılıklar ise uzun vadeli olarak sosyal ve duygusal gelişiminde problemlere neden olabilir. Ayrıca Konuşma Sesi Bozukluğuna erken dönemde müdahale edilmemesi okuma-yazma öğrenmeye geçişte sorunlara neden olabilir. Bu durumda akademik başarı, özgüven gibi alanlarda da sorunlar ortaya çıkabilir.

Çocuğunuz hatalı üretimler yaptığında doğru şekilde söylemesi için ısrarcı olmayınız.

Hatalı üretimler için sözcüğü doğru bir şekilde söyleyerek model olunuz.

Çocuklarda görülen hatalar genellikle; seslerin yerlerinideğiştirebilir ‘portakal yerine porkatal’ hece atabilir ‘ayakkabı yerine ayakbı’ sesleri birbiri yerine kullanabilir ‘kedi yerine tedi’ sözcüğe yeni bir ses ekleyebilir ‘palyaça yerine palyanço ‘diyebilirler.

Çocuğunuzun yaptığı hatalar sevimli gelebilir ama yaşına uygun değilse mutlaka dil ve konuşma terapistine başvurunuz. ‘ açıklamalarında bulundu.

Editör: Haber Merkezi