Son günlerde vatandaşların alım gücü düşerken, ekmekte 4 TL'den satılmaya başlandı. 5 TL olacak iddiaları da gündeme gelirken, vatandaş zammın nasıl yapıldığı konusunu merak etmeye başladı. Peki ekmek zammını kim belirliyor ? ekmeğe zammı kim yapıyor ? ekmek fiyatları nasıl belirleniyor ? Ekmeğe zammı belediye mi yapıyor ? gibi soruların cevabı bu haberde yer alıyor. 

Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı sitesinde ekmek zammı nasıl yapıldığı ayrıntısı ile belirtiliyor. Buna göre fırıncıların talebi doğrultusunda bağlı olduğu oda  (ticaret odası - esnaf odası - fırıncılar odası) tarafından gerekçeleri ile bir fiyat hazırlanıyor. Buradan odanın bağlı olduğu birlik yönetimine sunuluyor. 

Başvuruyu alan birlik, ekmek fiyat tarifesinin görüşülmesini sağlamak üzere ilgili belediye, ticaret il müdürlüğü, il tarım orman müdürlüğü, ticaret ve sanayi veya ticaret odası ile ilgili odanın temsilcilerinden oluşan bir komisyon kuruyor. Alınan komisyon kararı ilgili birlik tarafından öncelikle Türkiye Fırıncılar Federasyonuna, Daha sonra komisyon kararı, Federasyon görüşü ile birlikte ilgili birlik tarafından Ticaret Bakanlığına görüş almak üzere sunuluyor. Bakanlığın görüşünün alınmasını müteakiben, ekmek fiyat tarifesi, ilgili birlik tarafından tarifenin onaylanmasıyla yürürlüğe giriyor.

Komisyonlarda yer alması zorunlu olan temsilciler kimlerdir?
1) İlgili Belediye: Çalışma bölgesi il olan odaların ekmek fiyat tarifelerine ilişkin oluşturulan komisyonlarda o ilin belediye temsilcisi; çalışma bölgesi ilçe olan odaların ekmek fiyat tarifelerine ilişkin oluşturulan komisyonlarda o ilçenin belediye temsilcisidir. 
2)Ticaret İl Müdürlüğü: Tarife belirlenecek odanın bulunduğu ildeki ticaret il müdürlüğünden bir temsilcidir.
3)İl Tarım ve Orman Müdürlüğü: Tarife belirlenecek odanın bulunduğu ildeki il tarım ve orman müdürlüğünden bir temsilcidir.
4)Ticaret ve sanayi veya ticaret odası: Hangi il/ilçe için fiyat tarifesi belirleniyorsa o il/ilçenin çalışma bölgesinin dahil olduğu ticaret ve sanayi veya ticaret odası temsilcisidir. Fiyat teklifi veren oda ilçede ise, o ilçede faaliyet gösteren ticaret ve sanayi veya ticaret odası varsa o odanın, eğer ilçede ticaret ve sanayi veya ticaret odası yoksa il merkezindeki ticaret ve sanayi veya ticaret odasının temsilcisinin komisyona katılması zorunludur.
5) İlgili oda: Ekmek fiyat tarifesi değişiklikleri için başvuruda bulunan esnaf ve sanatkarlar odası temsilcisidir. Fiyat tarifesi teklifinde bulunan esnaf ve sanatkârlar odası başkanı aynı zamanda birlik başkanı ise, komisyonda birlik başkanı sıfatıyla değil; oda başkanı sıfatı ile imza atmalıdır.

 Her ekmek zammı bu şekilde olmak zorunda.

Ticaret Bakanlığı yaptığı açıklamada Birlik tarafından onaylanan tarifenin, komisyonda imzası bulunan odanın üyeleri için geçerli olduğunu, İl Merkezi'nde yapılacak bu işlemle ilçelerde zam yapılamayacağını açık açık sitesinde yer veriyor. 

Bu açıklamalara göre, örnek olarak Fethiye'de ekmeğe zam yapılacağında, fırıncılar, bağlı olduğu oda (Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası - Fethiye Esnaf Odası), Muğla Odalar Üst Birliği, Fethiye Belediyesi, Ticaret İl Müdürlüğü, İl Tarım Orman Muğla Müdürlüğü, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, Türkiye Fırıncılar Federasyonu, Ticaret Bakanlığı görüş ve onayı alınıyor. 


 

 

Editör: Haber Merkezi