Fethiye’de sıkça tercih edilen elektrikli scooterlar getirilen yeni düzenlemelere rağmen trafikte büyük tehlikelere yol açıyor. Kurallara uymadan scooter kullanan sürücüler ve özel bir sürüş yolunun olmaması tehlikenin boyutlarını arttırıyor. Scooterların küçük ve sessiz olması fark edilmesini zorlaştırırken, 18 yaşından küçüklerin kullanması kazaları beraberinde getiriyor. Tek kişilik scooterlara maliyeti düşürmek için 2 hatta bazen 3 kişi binebiliyor.  

Neden Elektrikli Scooter?

Fethiye’de yaz dönemlerinde artan trafik ve kalabalık ‘elektrikli scooter’ kullanımını cazip hale getiriyor. Elektrikli olduğu için de çevreye zarar vermemesi, hava kirliliği açısından da son derece avantajlı bir ulaşım aracı haline gelmesi cazibesini arttırıyor.

Kurallara Uyan Yok!                

Kullanımının yaygınlaşması ile beraber Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı geçtiğimiz aylarda elektrikli scooterlarla ilgili yeni bir yönetmelik yayımlamıştı. Yayımlanan yönetmeliğe göre scooterları taşıt yolunda sürmek; Otoyol, şehirler arası karayolları ve azami hız sınırı 50 km/s üzerinde olan karayollarında sürmek; yaya yollarında sürmek; başka bir araca bağlanarak, asılıp tutunarak sürmek; akrobatik hareketler yaparak sürmek; tek elle sürmek; kamu nizamını bozacak, özel mülkiyeti ihlal edecek ve yayalar, engelliler veya hareket kısıtlılığı olan kişilerin güvenli ve bağımsız hareketlerini, araç ve yaya trafiğini engelleyecek şekilde park etmek; scooter'a 2 kişi binmek; yük taşımak yasaklanmıştı.

 

 

Editör: Haber Merkezi