Türkiye’nin kötüye giden ekonomik şartları eski altın kültürünü de ortadan kaldırıyor. Yeni evlenecek çiftlerde âdet olarak geline takılan altınların gramı gün geçtikçe düşüyor. Eskilerde geline takılan 10 çift bilezik, yerini tek bir takıya bırakıyor. Alım gücünün düşmesi ancak altının tam ters yönde fiyatının yükselmesi vatandaşın cebini zorluyor. Artan düğün masraflarından, ev kiralarına kadar her yönden zorlanan çiftler, çareyi altın kültürünü bırakmakta buluyor.

Düğünlere davetli olanlarda her düğün öncesi hiç abartısız aile arasında, ‘Acaba ne taksak? Para taksak ayıp olur mu? O bana çeyrek takmıştı ama fiyatlar da yükseldi, biz ne takalım?’ gibi sorular havada uçuşuyor.

Tufanlar Kuyumculuk Mücevher Uzmanı Onur Arıkan, altın piyasasını değerlendirerek, yeni nesil altın alışverişi hakkında bilgiler aktardı.

“Günlük Hayatta Kullanılabilecek Parçaları Tercih Ediyorlar”

Mücevher Uzmanı Onur Arıkan, “Yeni dönemde çok değişik trendler var. Yeni nesil eskisi gibi aşırı gösterişli parçalar yerine, artık düğünü daha zevkli parçalarla geçirmeye başladı. Önceden belirli gramla alınabilecek bilezikler günümüzün altın fiyatlarıyla birlikte daha da azaldı. Onun için daha günlük hayatta da kullanılabilecek parçaları tercih ediyor. Eski düğün alışverişleri ve eskisi gibi altın alan yok. Dönem şartı ile artık yeni müşteri kitlesi, yeni bir alışveriş tarzı, yeni bir stil var. Önceden gram bazında bazı şeyler konuşulurken artık adet bazında konuşuluyor. Örnek veriyorum bir bilezik dendiği zaman 20-25 gramdan aşağısı zaten bilezik olarak geçmez hediyelik geçerdi. Ama günümüz şartlarında 10 gram bilezik bile on bin liraya yakın bir meblağ tuttuğu için artık insanlar adet bazında düşünüyor. Örneğin 2 çift 4 çift gibi artık sadece adetsel şeylere düştük. Tabii ki bunu hala yapanlar var ama her ailenin şu an için buna harcayacak yatırımı yok. Gençler düğünleriyle, altınlarıyla, ev malzemeleriyle, ev eşyalarıyla kendileriyle ilgilendiği için sadece kullanacakları şeyleri almak istiyorlar” ifadelerini kullandı.  

“Yeni Nesile Ayak Uyduruyoruz”

Onur Arıkan, “Bu değişiklikleri biz firmalara da yansıtıyor. Biz firmalar olarak da birçok şeyi internet üstünden satmaya başladık. Yeni nesile biz de ayak uydurmaya çalışıyoruz. Onlar da bizim konseptimize ayak uydurmaya çalışıyor” dedi.

 

Editör: Haber Merkezi