Nursel Özdemir Kurumları psikologu Günnur Deniz Güzel sınav sonuçları sonrası süreci değerlendirdi. “Sınav sonuçlarının açıklanmasıyla öğrenci ve velilerin yaşadığı sınav stresi son buldu. Şimdi ise yerleştikleri okullarla ilgili öğrencilerin beklentileri doğrultusunda velilere büyük iş düşüyor. Yerleştirme sonuçlarının iyi ya da kötü olması geleceğimizin garanti altına alınacağı anlamına gelmemektedir. Güzel bu konuda velilerin, çocuklarına karşı sergileyeceği tutum ve davranışların önemini vurguluyor. Ailelerin bilinçli olması sınav sonuçlarının hayati önem taşıdığının görülmemesi gerektiğini vurguluyor.

LGS birçok öğrencinin ailesi ve öğretmenleriyle beraber heyecanla beklediği bir sınav sonucu olarak görmekteyiz. Her şeyin bir başı olduğu gibi sonunun da olduğunu biliyoruz ve bu konuda sonuç beklendiği gibi olmadığı zamanlarda bunun başarısızlık olarak görülmesinin doğru olmadığını vurgulamak isterim.

Bu konuda velilere büyük işler düşüyor. Öğrencilerin girdiği sınavda kendisine olumsuz tavırlar sergilenmesi durumunda sonra ki yıllarda başarısızlık düşüncesiyle sınavlara karşı isteksizliği olabilir. Bu sebeple sınav sonrası çocuğa baskı yapılmaması onlarla kaliteli vakit geçirilmesi gerekmektedir. Öğrenciler sınav sürecinde çocuklarının sürekli ders çalıştığı dönemde yaşanılan kopuklukları sonuçlar açıklandıktan sonra ki süreçte telafi etmesi gerektiğini vurgulayan psikolog çeşitli piknik ya da tatil gibi kaliteli planlama ile çocuklarına yakın durmalıdır.

Ebeveynlerin başaramadıklarını ve yapamadıklarını evlatları üzerinde başlatmaya kalkıştığını söyleyen Güzel; Anne-babanın yeteneği ile evladının yeteneği farklıdır, ebeveynler bu bilinçte olmalıdır. Bu açıdan kendi hayallerini kendi evlatları üzerinde gerçekleştirmekten ziyade, evlatlarının yeteneklerini keşfederek ilerleyen hayatında bu doğrultuda yönlendirme yapabilirler. Mutlu oldukları ve yetenekleri doğrultusunda yapacaklar mesleklerde daha sağlıklı bireyler olarak karşımıza çıkacaklardır.

"Son olarak öğrencilerin sınav sonuçlarında yerleşecekleri okullardan ziyade girecekleri sürece odaklanmaları gerekir. Sınavın sonucuyla ilgili çok fazla evhamlara kapılmaktan ziyade, var olan süreci nasıl geçirmelerini, hayatı nasıl kaliteli hale getirebilme anlamında yoğunlaşmaları gerekiyor. Her çocuğun kendini bekleyen yoğun bir süreci var, bu sürecin sağlıklı geçmesi için dinlenmeye ihtiyaçları olacaktır” dedi.

Nursel Özdemir Kurumları bünyesinde eğitim alan öğrencilere sınav sürecinde psikolog desteği verilerek süreci en iyi şekilde geçirmeleri sağlamıştı. Sonuçlardan sonra ki süreçte psikolog desteğine devam edecek kurum başvuranların olması halinde psikolog desteğine devam edeceklerini belirttiler.

Editör: Haber Merkezi