Fethiye ve Seydikemer ile Makedonya’nın Üsküp şehri arasında ticaretin gelişmesini sağlamak, sosyo-kültürel faaliyetlerde birlikte hareket ederek rol model olmak amacıyla Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) ile Makedonya Türkiye Ticaret Odası (MATTO) arasında imzalanan 'Kardeş Oda Protokolü' kapsamında görüşmelere devam ediliyor. Bu kapsamda 24 Mayıs 2023 tarihinde FTSO Meğri toplantı salonunda çevrimiçi video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen toplantıda iki ülkenin yaş meyve sebze ticareti, ihracatı ve ithalatı yapan firmaları buluştu. Toplantıya FTSO Meclis Üyesi Halef Savukduran, FTSO Genel Sekreteri Ezgi Kullukçu ile FTSO üyesi firma yetkilileri Nida Akyüz, Abdullah Güldür ve Emre Çürük, MATTO Genel Sekreteri Şahbaz Molaliev ve MATTO üyesi sektör temsilcisi ve ithalatçı firma yetkilisi Ferdi İbraim katıldı.

Toplantının açılışında konuşan ve Fethiye-Seydikemer ile Üsküp arasında başlayan ticari işbirliğine ilişkin görüşlerini açıklayan MATTO Genel Sekreteri Şahbaz Molaliev, Türkiye’den Makedonya’ya gönderilen yaş sebze ürünlerinde gümrük vergisinin yüksek olduğunu ve bu uygulamanın yeniden değerlendirilmesi için gerekli yazışmaları yaptıklarını, yapmaya da devam edeceklerini söyledi.

FTSO Genel Sekreteri Ezgi Kullukçu da Üsküp ile Fethiye ve Seydikemer arasında yaş sebze meyve sektöründen yola çıkılarak ticari işbirlikleri kurulmasının önemine değindi. Fethiye ve Üsküp’ün önde gelen şirketlerini ve kendi marka değerini oluşturan firmaları bir araya getirmenin işbirliğinin başlangıcı açısından önemli olduğunu vurgulayan Ezgi Kullukçu bu kapsamda turizmle başlayan görüşmelerin yaş meyve sebze ticareti/ihracatı yapan firmalarla devam ettiğini kaydetti.

Toplantıya katılan sektör temsilcileri karşılıklı iletişim bilgilerini alarak ticari işbirliği için ilk adımı attı.

Çıralı, “İşbirliğinin Temeli Geçen Yıl Atıldı”

Toplantıyı değerlendiren ve yaş meyve sebze sektöründeki işbirliğinin hayırlı olmasını dileyen FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, “MATTO ile geçen yıl gerçekleştirdiğimiz toplantıda, Kuzey Makedonya’nın dış ticaret ayağında yaş sebze meyve ve işlenmiş gıda ihracatına açık olduğu bilgisi almıştık. Bunun üzerine başlattığımız çalışmalar sonucu iki ülkenin yaş meyve ve sebze sektöründe faaliyet gösteren dış ticaret temsilcileri bir araya getirdik. Kardeş Odamız MATTO ile turizmle başlattığımız, tarım sektörü ile devam eden işbirliğinin üyelerimiz için verimli sonuçları olmasını diliyorum.” dedi.

Editör: Haber Merkezi