İklim değişikliği nedeniyle yaz mevsimleri eskisinden çok daha sıcak olmaya başladı. Yapılan araştırmalar ısı artışının psikolojik etkileri olduğunu da ortaya çıkardı. Sıcak hava, depresyon, anksiyete ve öfkeyi tetikleyebiliyor. Bu dönemde trafik kazalarında ve suç oranında da artış gözlenebiliyor.

Geçtiğimiz yıllarda yazın belli zamanlarda sıcak hava dalgaları olurdu. Ancak iklim değişikliği ile dünya neredeyse yazın tamamında aşırı sıcaklarla karşı karşıya kalıyor. Artık her yaz, bir öncekinden daha sıcak geçiyor. Gündüzleri sıcaklık rekorları kırılırken, geceleri de insanlar uyumakta zorluk çekiyor.

Böylesi günler kalp, astım gibi kronik rahatsızlığı ya da alerjik sorunları olan kişiler için tehlikeli olabilir. Ayrıca beyin kanaması, felç veya aşırı susuzluğun yol açtığı komplikasyonlara yol açabilir.

Bilim insanları yüksek sıcaklığın insan bedeninde sadece fiziksel zararlara yol açmadığını, sıcakların ruh sağlığımızı da etkilediğini bilimsel olarak kanıtladı. Yükselen sıcaklıkları ruh halimizdeki ve davranışlarımızdaki değişikliklerle ilişkilendiren çok sayıda araştırma mevcut.

SICAKLIK TRAFİKTE SUÇ ORANINI ARTIRIYOR

Örneğin yapılan araştırmaya göre, trafikte insanların sinirlenme ve kornaya basma eğilimi bu tür zamanlarda artıyor. Sıcaklığın çok yüksek olduğu dönemde normal zamanlara göre trafik kazası riski  yüzde 20 daha fazla. Yeterince sıvı alınmazsa, bu havalarda kanında 0,8 g/l alkol bulunan birinin yaptığına benzer hatalar yapılıyor. Ayrıca sıcak havalarda suç oranları yükseliyor.  

SICAKLIK UYKUSUZLUĞA, UYKUSUZLUK PSİKOLOJİK BOZUKLUĞA NEDEN OLUYOR

Ek olarak, sıcaklığın uyku üzerinde etkisi olduğu ve uyku için ideal sıcaklığın 17-18ºC civarı olduğu belirtiliyor. Minimum sıcaklığın 20 derecenin çok üzerinde olduğu gecelerde, ısı izolasyonu iyi olmayan ya da soğutma sistemi bulunmayan evlerde kişiler iyi dinlenemez.

Psikolog Aurora Gomez, "Uyku sırasında vücut ve özellikle beyin için birçok onarım görevi hayata geçirilir" diye açıklıyor. Sıcaklığın düşmediği bu gecelerde bahse konu onarımlar yapılamıyor. Gomez, "Takıntıları ve depresyonu olan kişiler daha fazla depresif düşünceye sahip olacak. Herkes için işler daha da kötüleşecek” diye belirtiyor.

Öte yandan, birkaç gece üst üste uykusuz kalmak da çok zararlı. Gomez, "Sadece bir gece uykusuzluk ile belirli işlevleri yerine getirebiliyoruz ve günü geçiriyoruz. Ancak gün geçtikçe konsantre olma ve görevleri yerine getirme yeteneği azalıyor" diyor.

Sıcak hava dalgaları son 10 yılda iki katına çıktı. 2014 yılında yapılan bir araştırmada, iklim değişikliğinin 2010-2099 arasında ABD'de ilave 22 bin cinayete, 180 bin tecavüz vakasına ve 1.2 milyon silahlı soyguna neden olacağı tahmin ediliyor. Bazı uzmanlar, yüksek sıcaklığın neden olduğu psikolojik bozuklukların yanı sıra, sıcaklığın yarattığı uykusuzlukla da mücadele edilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Aman bu havalara dikkat edelim.. 

Editör: Haber Merkezi