Fethiye’nin tarihine ışık tutan ve yerli ve yabancı turistleri kendine çeken tarihi Likya yolu, Fethiye’de artan turizm nedeniyle tahribe uğruyor. Tarihi yolların betonlaşmaya kurban gitmemesi için mücadele başlatan Fethiye Tabiat Kadınları Yürüyüş grubu lideri Mihriban Arslan ve kadın üyeler, Likya yolunu işaretleyen Kate Clow’u Sidyma antik kentinde ziyaret ettiler. Kate Clow’a betonlaşmaya karşı başladıkları mücadeleye destek vermesini isteyen Tabiat Kadınları Yürüyüş grubu, İngiliz tarihçi gezgin yazar Kate Clow’un yeni tarihi yol kaşifini kendisinden dinlediler. Mihriban Arslan, yürüyüş yollarını işaretleyen Clow’a grubu adına teşekkür etti.

“Yolların Yok Olması Tarih İçin Acı Kayıp”

Likya yollarını keşif eden ve işaretleyen İngiliz tarihçi gezgin yazar Kate Clow, “Herkese teşekkür ederim. Böyle birlik olan bir grup ilk defa görüyorum ve hepsi kadın. Tarihi yollar için Antalya koruma kurulu çok iyi şeyler yapıyor. Muğla bu konuda çok az çalışıyor. Türkiye’ye 30 sene önce geldim. İlk dikkatimi çeken şeyse tarihi yollar oldu. Döşenmiş yolların 2 bin senelik mazisi var. Bunu başka bir ülkede bulmamız çok zor. Yolların yok olması tarih için acı kayıp. Şimdi Likya yolundan başka bir yol için çalışıyorum. Yangından sonra yol gün yüzüne çıktı. Ortalama 2500 senelik bir yol olduğunu düşünüyorum. Aslın yollar sit alanı içinde koruma alanında ama ufak para cezalarıyla tahrip ediyor. Kabak koyunda ilk geldiğimde 3 tane kamp alanı vardı ama şimdi her yeri doldu. Aslında bunlar yasak ama kimse dur demiyor. Artık özel alanların korunmasını istiyoruz. Tarihimize sahip çıkılmalı” diye konuştu.

“Yolların Korunması İçin Kampanya Başlattık”

Fethiye Tabiat Kadınları Yürüyüş grubu lideri Mihriban Arslan ise, “Fethiye, Babadağ, Afkule, Kabak ve Likya yolları kaybolmaya yüz tutmuş durumda. Buraların korunması için bizde bir dilekçe kampanyası başlattık. Likya yollanırını koruma kanunun çıkmasını istiyoruz. Herkes ormanlık alanı satın alıp, yolları kapatıyor. Bizleri tapulu arazisi olduğu gerekçesiyle geçirmek istemiyorlar” dedi.

LİKYA YOLU

Likya Yolu, Fethiye'den başlayarak Antalya'ya kadar uzanan ve tarihte Likya olarak adlandırılan Teke yarımadasındaki patikalardan bir kısmının işaretlenip haritalanması ile oluşturulmuş bir yürüyüş rotasıdır. Likya Yolu, Türkiye'nin güneybatısındaki antik Likya kıyılarının bir bölümünde uzun mesafeli bir patikadır. Likya yolunun uzunluğu 500 kilometreden fazladır. Bu yol, Fethiye, Ovacık yakınındaki Hisarönü'ünden başlayıp Antalya'dan yaklaşık 20 km (12 mi) uzaktaki Konyaaltı, Geyikbayırı'na kadar gider. Yol, kırmızı ve beyaz yol çizgileriyle işaretlidir.1992 yılında çalışmalarına başlanılan Likya yolu Türkiye'de yaşayan İngiliz Kate Clow tarafından tasarlanmış ve 1999 yılında gene Kate Clow tarafından hizmete açılmıştır. Yol, adını bir zamanlar bölgeyi yöneten eski uygarlıktan almıştır.

Editör: Haber Merkezi