Genel

Hileli Etler Nasıl Anlaşılır?

Son günlerde Türkiye’nin gündemine oturan ünlü markaların da adının geçtiği taklit, tağşiş listesinde domuz eti, at ve eşek eti gibi yasadışı içeriklerin, köftelerden sucuklara kadar birçok işlenmiş ürüne karıştırıldığı belirtildi. Peki hileli etler nasıl anlaşılır? Fethiye TV olarak, işin uzmanı kasap Halit Metiner'e sorduk.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yayınladığı taklit, tağşiş listesi, zincir restoranlar ve özel işletmelerdeki gıda güvenliği ihlallerini gözler önüne seriyor. Ünlü markaların da adının geçtiği bu listede, domuz eti, at ve eşek eti gibi yasadışı içeriklerin, köftelerden sucuklara kadar birçok işlenmiş ürüne karıştırıldığı belirtiliyor. Bazı ünlü markaların şubelerinin Fethiye ve Seydikemer’de de olması bölge halkını da huzursuz etti. Tüketiciler hileli etleri nasıl ayırt edebileceklerini merak ediyor.Fethiye TV olarak, işin uzmanı kasap Halit Metiner'e, işlenmiş etlere karıştırılan yasadışı hayvan etlerinin nasıl anlaşılabileceğini sorduk. Metiner, tüketicilerin bu konuda dikkat etmeleri gereken en önemli unsurun fiyat olduğunu vurguladı. "Bir etin maliyeti 350 TL'yken, 370 TL'ye satılıyorsa kimse 20 TL kar marjıyla et satmak istemez," diyen Metiner, fiyatların çok düşük olduğu yerlerde dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

“Hileyi Genelde Büyük Firmalar Yapar”

Kendisinin bir kasap olmasına rağmen, bazen şehir dışındayken fark etmeden işlenmiş gıdalarda domuz eti tüketmiş olabileceğini itiraf eden Metiner, işin büyük ölçüde işletmecilerin vicdanına kaldığını söyledi. Metiner, “Bizler kasaplar olarak bu konuda uzman olmamıza rağmen belki şehir dışında bilmeden işlenmiş gıdalar içerisinde domuz etini yedik. Bu durum artık insanların özellikle işletmecilerin vicdanına kalmış. Fethiye halkı ve esnafı olarak burada böyle bir durum olmaz. Bu hileyi genelde büyük firmalar yapar. Bizlerde alışveriş yaparken, yıllardır bildiğimiz Fethiye'nin güvenilir esnaflarında alışveriş yapıyoruz. Vatandaşlara güvendikleri kasaplardan alışveriş yapmasını öneriyorum. Fethiye'de bu işi yıllardır yapan kasaplarımız var. Onlarda bizlerde yerli hayvan keseriz. Her zaman yerli besiden yanayız. Kesinlikle ithal et tüketmiyoruz ve satmıyoruz” ifadelerini kullandı. "Domuz Etini Ayırt Etmek Zor"

Halit Metiner, domuz eti gibi yasadışı içeriklerin işlenmiş ürünlerde ayırt edilmesinin oldukça zor olduğunu belirtti. Ayda 5-6 kez dana eti tüketen birinin belki farkı anlayabileceğini söyleyen Metiner, "Domuz etinin yağı daha yumuşak olur ve pişirildiğinde kokusu farklı olabilir. Ancak ekonomik zorluklar nedeniyle insanlar çok fazla et tüketemiyor, bu yüzden farkı anlamak zor olabilir" dedi."Yerel Esnaftan Alışveriş Yapın"

Metiner, gıda boyası gibi katkı maddelerinin de yerel esnafta bulunmadığını ve büyük firmaların daha fazla kullandığını ifade etti. Tüketicilerin, alışveriş yaparken ürünlerin içeriklerine dikkat etmesini gerektiğini belirten Metiner, “Gıda boyasını yerel esnafa ulaşma şansı yok. Ellerine geçse bile kullanmayı bilmez. Bunları daha çok kullanan kesim büyük firmalar. Onlarda içindekiler kısmına bakarsanız zaten yazıyor. Tüketiciler içindekiler kısmına bakarak alsınlar. Doğal ürünleri tercih etsinler” diye konuştu.