Muğla

Muğla, Yerli Ve Yabancı 10 Milyon Turist Ağırladı

Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle Muğla genelinde görev yapan basın çalışanları ile bir araya geldi.

Ula Akyaka Mahallesindeki bir otelde gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık, 2024 yılı genel bir değerlendirme yaptı. Turizmden, ulaşıma, sağlıktan eğitime ve orman yangınlarından tarımsal faaliyetler konusunda açıklama yaptı.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle bir araya gelmekten mutlu olduğunu belirten Vali Akbıyık, toplumun haber alma hakkı için mesai mefhumu gözetmeksizin fedakârca çalışan gazetecilere teşekkür etti.

Muğla, yerli ve yabancı 10 milyon turist ağırladı

Bugün hem basın çalışanları ile bir araya gelmek, hem de 2024 yılı boyunca gerçekleştirilen çalışmalar ve projelerle ilgili bir değerlendirme yapmak istediğini belirten Vali İdris Akbıyık, 2024 yılı turizm değerlendirmesini yaptı. Vali Akbıyık, Muğla’nın ülkemizin ve dünyanın turizmdeki en önemli merkezlerinden biri olmaya devam ettiğini, Muğla’da turizmi dört mevsime yaymak amacıyla dalış turizmi altyapısını güçlendirmeye yönelik çalışmalar yapıldığını, sağlık turizmi alanında da çekim merkezi haline gelmesi için atılacak adımların ele alınacağı sağlık turizmi çalıştayını önümüzdeki ay gerçekleştireceklerini açıkladı. Vali Akbıyık, “2024 yılı turizmde rekor sayılara ulaştığımız bir yıl oldu. 3 milyon 700 bini yabancı olmak üzere toplamda 10 milyonu geçen turiste ev sahipliği yapan Muğla’mızda 2025 yılının turizm açısından daha verimli olması için çalışmalarımıza yıl bitmeden başladık” dedi.

“Kruvaziyer gemilerde 250 bin yolcu geldi”

Marmaris ve Bodrum gibi turistik ilçelerdeki kruvaziyer gemiler için yapılan limanlara 250 bin yolcu geldiğini belirten Vali Akbıyık, “Kruvaziyer turizmi önemli. 250 bini geçti gelen turist sayısı. Daha nitelikli ve kaliteli turist geliyor. Turizmi 12 aya yaymamız gerekiyor. Sadece kum, deniz, güneş değil, Muğla ülkemizin en güzel koyları ile yeşili ile, denizi ile. Ama bu 3,4, 6 ayla kalmamalı. Bunun için de gastronomi turizmi, spor turizmi, kültür turizmi gibi turizmi gibi çeşitlendirmemiz gerekiyor. Son yıllarda yapılan kültür turizmi konusunda antik kentlerimiz, arkeolojik kazılarımız, ören yerlerimiz katkı yapıyor.

Tarımsal potansiyel ve yatırımlar

Vali Akbıyık, çiftçileri desteklemek, tarımsal üretimi artırmak ve ürünleri dünya pazarlarına ulaştırmak için projelerin hız kesmeden sürdürdüklerini, özellikle Apiterapik Arıcılık Ürünleri Ar-Ge İnovasyon ve İşleme Merkezi Projesi gibi yenilikçi çalışmalarımız sayesinde bölgede arıcılık faaliyetlerinin hızla geliştiğini ve niteliğinin atığına dikkat çekti. Muğla’nın deniz, kum ve güneşin yanında tarımsal üretim alanında da Türkiye’de önemli bir yere sahip olduğunu belirten Vali Akbıyık, su ürünleri sektöründe Muğla’nın Türkiye’de ilk sırada yer aldığın belirterek, “Muğla çam balında Türkiye’de birinci sırada, narenciyede, zeytindeki tarım potansiyelimiz de iyi olduğumuz bir sektör” dedi.

Yangınlarda 220 hektar alan yandı

2024 yılı yaz aylarında Muğla bölgesinde 381’i orman, 294’u ziraat alanı olmak üzere 220 hektar alanın yandığın belirten Vali İdris Akbıyık, “Muğla Türkiye’de geçtiğimiz yıl örnek bir başarı sergiledi orman yangınlarında. 381 orman, 294 ziraat yangınında toplam 220 hektarlık orman alanımız zarar gördü. Bu alanlara 2024 yılında yaklaşık 260 bin fidan toprakla buluşturulurken, 285 hektarlık alan ağaçlandırıldı” dedi.

Toplu konut yatırımları

Toplu Konut İdaresi projeleri hakkında bilgi veren Vali Akbıyık, Bodrum Tapu ve Kadastro Hizmet Binası, Dalaman, Köyceğiz ve Yatağan ilçelerindeki hükümet konakları gibi kamu binalarının yapım ve onarım çalışmaları hızla devam ettiğini, 2024 yılında Menteşe ve Milas ilçesinde 351 konut tamamlandığını, Fethiye, Kavaklıdere, Köyceğiz, Menteşe, Milas, Seydikemer ve Yatağan ilçelerinde ise 3 bin 18 konutun yapımının devam ettiğini açıkladı.