Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Serdar Oğuz, Fethiye ve Seydikemer'deinşaat sektörünün önümüzdeki günlerde ciddi sıkıntılar yaşayacağını ifade ederek, 'Fethiye'de sektörün en büyük sorunlarından bir tanesi İmar sorunu. Hem Fethiye, hem de Seydikemer ilçelerinde yöneticiler bu konuda acil eylem planı hazırlayarak sorunun giderilmesi için çalışma yapması gerekiyor' dedi.

Özellikle pandemi süreci ile birlikte büyük şehirlerden Fethiye'ye çok göç olması, bunun yanında okulların da açılması ile birlikte Fethiye'de kendini gösteren sorunlardan bir tanesi olan konut sorunu hakkında gazetemiz muhabirine açıklamalarda bulunan Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Serdar Oğuz, Fethiye'de satılık veya kiralık konut bulumunun neredeyse sıfır olduğunu kaydetti.

'İnşaat Maliyet Ücretleri Çok Arttı'

Fethiye'de emlak ve konutta en büyük sorunların başında yeni konut yapmak için imar sorununun aşılamaması olduğunu da ifade eden Serdar Oğuz, 'İnşaat maliyet fiyatlarındaki artış malın cinsine, özelliğine göre yüzde 25 – 50 arasında değişiyor. İnşaat yapan arkadaşlar bilir evin kalitesine göre yaklaşık 200 ila 300 kalem kullanılan malzeme çeşidi var. Bu malzemelerin bazılarındaki artış oranı yüzde 25 iken bazılarında ise bu artış yüzde 50 yüzde 100 artışlar oldu. Ortalama konuşacak olursak malzeme fiyatlarında aşağı yukarı yüzde 30 ila yüzde 40 arasında artış var. Bu rakamları dernek üyelerimiz, oda üyelerimiz içerisindeki inşaatçıların şikayetlerinden biliyoruz. Tabi bu ev fiyatlarında da artışı destekleyen bir durum oluşturuyor.Ev fiyatı artışını döviz kurunun artışı direkt olarak etki etmese de yine de etkiliyor. Ev fiyatları enflasyona istinaden artış kaydediyor. Çok fazla talep olmamasına rağmen ev fiyatlarındaki artış devam ediyor, fiyatlarda düşme görmüyoruz.Daire fiyatları dairenin durumuna, konumuna, metrekaresine, kalitesine, eski veya yeni bina olmasına göre 600 bin ila 1 milyon arasında değişiyor. Villa fiyatları da 2 milyondan aşağıya uygun fiyatlı villa bulunmuyor. Genelde şu an villa fiyatları 2 milyon ila 3,5 milyon arasında seyrediyor. Pandemi hadisesi tüm dünyayı etkilediği gibi Türkiye'yi de olumsuz etkiledi. Memlekette ciddi bir enflasyon oluştu. Talebin düşmesine rağmen sübli bir şekilde de fiyat artışları oluyor. Kriz ortamı olmadığı takdirde fiyat artışları da düşüşleri de pek olacağını beklemiyoruz. Bir kriz ortamı da şu an itibariyle de görülmüyor. Bir kısım döviz artışı olabilir. Ancak, bu fiyatları da çok fazla düşme yönünde etkilemeyecektir. Ama bir bekleyelim. Bu kış beklemede kalalım 'dedi.

'Yerel Yönetimden İmar Sorununun Giderilmesini Bekliyoruz'

Hem Fethiye, hem de Seydikemer İlçesinde İmar sorununun en büyük sorun olduğunu belirten Oğuz, 'Burada en büyük iş yerel yönetimlerimize düşüyor. Büyükşehir yasası ile birlikte Seydikemer, Fethiye'den ayrıldı ama orada da aynı sorun var. Bizim yerel yönetimlerden beklentimiz imar çalışmalarına hız kazandırmaları, kaçak yapılaşmaları engellemeleri. Şehri de çok büyütmenin de bir anlamı yok. Büyükşehir olduğu takdirde Fethiye'nin esprisi de ortadan kalkacaktır. Kısmi bir imar tadilatları büyütmeler yapılabilir. Ancak denetimlerini o kaçak yapılaşmayı engelleme adına çok iyi takip etmek gerekiyor' diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi