Genel

Paspatur Çarşısı Eski Günlerini Özlüyor

Paspatur Çarşısı Eski Günlerini Özlüyor

Fethiye’ye gelen yerli ve yabancı turistlerin uğramadan gitmediği Paspatur Çarşısında pandemi sonrası esnafların yüzü gülüyor. İlçenin tarihi yapısını koruyabilmiş nadir sokaklardan oluşan çarşı, içinde barındırdığı renkli esnafları ile misafirlerine hizmet veriyor. Giyim, hediyelik eşya, özel aksesuarlar, tarihi eşyalar, baharatçılar ve aktarlardan oluşan çarşı bu sezon oldukça ilgi görüyor. Paspatur Çarşısı, özellikle akşam saatlerinde barları restoranları ve kafeleriyle cıvıl cıvıl oluyor.

“Turistler Paspatur’a Geldiklerinde Tarihi Dokusunu Göremiyor”

Paspatur çarşısının daha çok barlar sokağı olarak tanınmasına sitemde bulunan esnaflar, Fethiye’nin tarihi dokusunu yaşatan çarşı olarak ön plana çıkmasını istiyor. Daha eski dönemlerde tek çarşı olarak çok önemli bir yere sahip olan Paspatur Çarşısı, eski günlerini özlüyor. Paspatur’da Tarihi Fethiye Hamam'ı işletmecisi Turhan Eryüzlü, “ Bu sene geçtiğimiz son 3 sezondan daha güzel diyebiliriz. Turistin şekli değişti. Arap, İsrailli, İtalyan yani göremediğimiz kişileri görmeye başladık. Tabii daha önce kaybolanlar da gelmeye başladı. Özellikle İngiliz’ler çok iyi. Hizmetimiz de iyi olursa daha iyi olacağına inanıyoruz. Fakat şöyle bir şey var. Turistler Paspatur’un nostaljik durumunu arıyor. Çünkü insanlar buranın tarihi için geliyor. Paspatur deyince akla tarihi çarşıya geliyor. Marinanın yanında olan bölgede Bodrum'a kadar tek tarihi çarşı… Biraz daha yapılanmada özen gösterirsek dikkat edersek daha iyi olur. Dediğim gibi. Turist buranın tarihi dokusuna geliyor. Ama Turistler buraya geldiklerinde buranın tarihi dokusunu göremiyor. Turist geldiği zaman tarihi burada yaşayamıyor. 1992-1994 ‘de ki eski videolara ve fotoğraflara bakarsanız bunu çok iyi daha iyi anlarsınız. Mimari açıdan ve o günkü otantik havası çok daha güzel ve etkileyiciydi” ifadelerini kullandı.

“Paspatur Çarşısı Gün Geçtikçe Zayıflıyor”

Geçtiğimiz 2 yılda koronavirüs pandemisinden dolayı iş yapamayan esnaflar, bu sezon ilgiden memnun. Döviz kurunda yaşanan artışlardan dolayı daha çok yabancı turistlere hitap ettiklerini belirten esnaflar, aldıkları eşyaların kendilerine dolar üzerinden gelmesinden dolayı yerli müşterilere hitap edemiyor. Deri giyim üzerine hizmet veren Şenol Dirlik, “Paspatura 1970’li yıllardan beri girip çıkıyoruz. Çok eskiden burası limandı. Burayı depo olarak kullanıyorlarmış. Tütün deposu, susam deposu, pamuk deposu. Paspatur 1984’lü yıllarda turizme açıldı. Hakikaten o yıllarda çok hareketliydi. Günümüze geldiğimizde ekonomik şartlar zayıfladı. Daha önceden zengin turistler geliyordu. Şimdi artık orta halliler gelmeye başladı. Çok güzel bir çarşı, buradan geçen yerli turistler Paspaturu İstanbul'da ki Kapalıçarşı'ya benzetirler. Kaliteli bir yerdi. Son zamanlarda esnaf değişiklikleri zaman zaman esnafların tutumları bu çarşıyı biraz zayıflattı. Daha önemlisi Bu çarşının zayıflamasının en büyük sebebi geçmişte Çalış'ta çarşı yoktu, Ölüdeniz'de çarşı yoktu, Hisarönü'nde çarşı yoktu. Fethiye’ye gelen her turist muhakkak Paspatura gelir. Paspatur'u gezerdi. Son zamanlarda bu dediğim yerlerde turizm geliştiği için Paspatur’a tavsiye üzerine rehberlerin anlatmasıyla veya bilen turistler gelmeye başladı” dedi.

“Bu sezon İlgi Güzel”

Paspatur Esnafı Şenol Dirlik, “2 yıldır pandemi vardı. Bu yıl İlk 2 ay çok iyiydi. Özellikle İngiliz turistler bu çarşının çok heveslisi, çok sevdiği yerler. Alışveriş yapmasını seviyorlar. Onlar da 2 yıldır dışarıya çıkamadığı için çok iyi alışveriş yaptı. Daha sonra okullar tatil oldu. Turistler gençleşti. Tabii onlar sadece eğlenmeye geldi. Eğleniyorlar, alışveriş yapmıyorlar, yiyip içip gidiyorlar. Şimdi önümüzde Eylül, Ekim var. İnşallah tüm esnafların beklediği Eylül, Ekimde turizmin daha iyi olacağını düşünüyorum. Yaşlı turistler daha çok para harcadığı için onları bekliyoruz” diye konuştu.

“Yerli Müşteriye Hitap Edemiyoruz”

Şenol Dirlik, “Yerli turistler genelde bakıcı, sorucu. Şu anda yerli müşterinin alım gücü yok. Buradaki esnafların çoğu alışverişi toptancılardan dolar ve euro bazında aldıkları için e tabii ki fiyatlar biraz astronomik oluyor yerliye göre. İşte onlar biraz zayıf kalıyor. Onlar da işte dediğim gibi sadece tatile geliyor. Yani burası turizmin en güzel yeri… Fethiye gibi bir bölgeye Rus, İngiliz, Alman turistlerin, para harcayan turistlerin gelmesi lazım… Para harcadıkları için ülke ekonomisine en büyük katkı bu turistlerden gelir. Çünkü onlar para harcamayı seviyorlar. Eğlenmeyi seviyorlar, gezmeyi seviyorlar. Diğer turistler sadece bakıcı” şeklinde konuştu.