Fethiye'de Çarşı caddesinde radyo huzurevi adını verdiği salonda lambalıdan, çantalıya ahşap kasalıdan, masaüstü radyolara kadar 70-80 yaşındaki radyoları sergileyen 71 yaşındaki Aziz Çetinkaya bu kez radyo sevgisini radyo fotoğraflarına taşıyıp sergiledi.

Radyo Tutkusunu Fotoğraflarla Sergiledi (8) (Copy)

Fethiye'de 8.’si düzenlenen belgesel günleri kapsamında Fethiye Özel Olgun Kültür Merkezi sergi salonunda radyo fotoğrafları resim sergisi hazırlayan Aziz Çetinkaya'nın bu sergisine de yoğun katılım oldu.

Radyo Tutkusunu Fotoğraflarla Sergiledi (1) (Copy)

Serginin açılışını Fethiye Belediye Başkan Yardımcısı Oğuz Bolelli ve diğer yetkililer yaparken iki gün açık kalacak sergide Türkiye'deki ilk radyo ve diğer radyo çeşitlerinin fotoğrafları yer alıyor.
Aziz Çetinkaya'nın radyo sevgisi ile radyo üzerine yazdığı şiirlerin de yer aldığı sergide radyo kültürünün tüm özelliklerini ortaya koyan radyo çeşitlerinin resimleri sergileniyor. Eşref Şefik'in ilk radyo anonsu fotoğraflarının da bulunduğu sergide, radyo çeşitleri fotoğrafları arasında radyolu bisiklet fotoğrafı da dikkat çekiyor. 

Radyo Tutkusunu Fotoğraflarla Sergiledi (30) (Copy)

‘’300’e Yakın Eski Radyom Var’’
Aziz Çetinkaya, Karaçulha’da doğduğunu belirtip, radyo tutkusunu şöyle anlattı: ‘’Daha ilkokula gitmiyordum. Celep olan babam bir takastan sandık radyoyla eve geldi. Küçücük adamlar mı çalıp söylüyor diye dönüp dönük arkasına bakıyordu. Çok etkilenmiş olmalıyım ki ileriki yıllarda İzmir’de bir bit pazarında çok büyük bir radyo gördüm. Bu bir hastalıkmış meğer. Bir tane daha bir tane daha alayım derken şu an 300’e yakın eski radyom var. Radyo Huzurevi adı altında Aziz Sanat Galerisi’nde sergiliyorum. Çocuk ve gençlere pek bir şey ifade etmiyor ama biz yaştakilere radyo demek adeta bir kültür. Hem haber, hem müzik hem de eğlence veriyor. Bu duyguya sahip olan biri olarak da son derece mutluyum.’’

‘’Sergiye Katılım Yoğun’’

Aziz Çetinkaya, açılıştaki yoğunluğun birçok sergiye göre iyi olduğunu ifade edip, ‘’Bu kalabalığın etkisinin 8. Geleneksel Belgesel Yarışmasının şemsiyesi altında olmasından dolayı olduğunu düşünüyorum. İzleyicilerimiz hem okudular hem de bilgilendiler. Bu da bana ayrıca memnuniyet veriyor,’’ dedi.

Radyo Tutkusunu Fotoğraflarla Sergiledi (24) (Copy)

‘’Radyolarıma ‘Eskimeyen Dostum’ Adlı Şiir Yazdım’’

Çetinkaya, ‘’O zamanlar kocaman bataryalarla silindir kare şeklinde olan bir kutuyla radyolar çalışıyordu. Radyoların çatıdan çatıya antenleri ve toprak hatları vardı. Özellikle gök gürlediğinde veya yağmur yağdığında ‘Sakın açmayın, yakarsınız,’ denilirdi. Bunlar nostaljik olarak bir anı olarak kaldı. O dönem kartuş bile yoktu ama hayatımızda o sandık radyo 1940-1950’lerden bu yana var. Onlara ‘eskimeyen dostum’ diye bir şiir yazdım. Sergimde de o şiirleri eklentilere koydum. Yarın akşam belgesel günlerinin etkinliği bitiyor. Talep olursa da erteleyebiliriz.’’ diye konuştu.

Bolelli, ‘’Adeta Nostalji Yaşadık’’

Fethiye Belediye Başkan Yardımcısı Oğuz Bolelli ‘’Radyoların olduğu zamanlar bizler de çocuktuk. Çok yararlanamıyorduk ama akşam evdekiler dinlerken ben de dinliyordum. Radyolarımızda müzik, haberler hepsi var. Evimizde de var. Bozmaya da kıyamıyoruz açıkçası. Orijinal olarak kalsın istedik ama çocuklar ne yapar bilemiyorum. Adeta nostalji yaşadık,’’ ifadelerini kullandı.

Radyo Tutkusunu Fotoğraflarla Sergiledi (26) (Copy)Radyo Tutkusunu Fotoğraflarla Sergiledi (16) (Copy)Radyo Tutkusunu Fotoğraflarla Sergiledi (20) (Copy)Radyo Tutkusunu Fotoğraflarla Sergiledi (12) (Copy)Radyo Tutkusunu Fotoğraflarla Sergiledi (13) (Copy)