ŞAİR CUMALİ KARATAŞ' LA SÖYLEŞİ

ŞAİR CUMALİ KARATAŞ' LA SÖYLEŞİ

***Sevgili Coşkun Karabulut, şiirle ve edebiyatla ne zaman ve nasıl tanıştığınızla söyleşimize başlayalım dilerseniz...

Şiirle tanışıklığım üniversite yıllarına kadar gider ama yayınlama anlamında ilkşiirin 1990 yılında Mersin'de yayınlanan Senfoni dergisinde çıktı ve o günden itibaren ilk sanatsal yazımı da yayınladım ve edebiyatın içine böylece 90 yılındagirmiş oldum.

---

***İlk yazdığınız şiir ile dergilerde ilk yayınlanan şiiriniz hangisi oldu?

---Yukarıda da söylediğim gibi dergi yerel anlamda Senfoni dergisi, ulusal düzeyde ise İstanbul'da Şemsi Belli'bin çıkardığı Şiir Defteri adlı dergiydi.

Yayınlanan bu dergilerdeki şiirleri sonradan kitabıma almadım ama insanlar huzurunda sesli okuduğumilk şiirin Mersin Halk Kütüphanesi' nde Taramak Gökyüzünü adlı şiirimdi.

***Şiire giriş özelliğindeki bu ilk döneminizde ailenizde, çevrenizde şiir, edebiyat ve sanatla ilgilenen, destekleyenler oldu mu?

--- Ailemden kimse olmadı. Sadece o yıllarda Mersin'de yaşayan rahmetli Celal Çumralı yayımlanması için tereddüt ettiğim bütün şiirlerimi okuyupiçlerinden 35' ini seçerek, kimini düzelterek yayınlatabileciğimi söyledi.

Benim için altın değerinde sözü ise, şiirlerimde gizli bir matematik olduğunu ve bunun şiire akış kolaylığı verdiğini söylemesiydi. Bu,beni motive etti.

***Şiirin, sanatın yetenekle ilgili olup olmadığı konusunda neler diyebilirsiniz?

Yeteneğin Allah vergisi olduğuna inanırım. Yetenek olmadan yazılan şiirlerin, biçim veteknik açısından öğrenilerek ve ustalasarak bir yerekadar yazılabileceğini

ruhsuz olacağına inanırım.

---

***O yıllarda 'Taramak Gökyüzünü' ve 'Bizim Olan Ne Var ki' adlı, haklarında dergilerde yazdığım şiir kitaplarınızdan sonra hangi kitaplarınız yayınlandı?

ŞİİRLER

Taramak Gökyüzü 1993, Bizim Olan Ne Var Ki? 1996, Aklımda Sen 2002, Beni Zamansız Bırak 2008, Pılı Pırtı Şiirler 2012, İncir Çekirdeği 2018, Şiirim Bana Benzer 2019.

DENEME

Sözcükler de Ölür 2008, Kolay Görünen Zor : Şiir 2012, Söz Yalanı Sevmez 2018, Şair Şiir ve Okur 2019.

ANI

Sarıkamış 2017.

ÇEVİRİ SİİR

Hardan Haraya- Azerbaycanşivesineçevrilerek Bakü' de yayınlanan kitabım

---

***Size göre, o günden bugüne yaşanan değişim ne oldu şiirinizde?

--- Kendiaçımdan mizahı ve felsefeyi daha bir incelttiğimi düşünüyorum.

***Şiir ve gülmece bağını sıkı tutan biri olarak, bu şiirsel sentezin yaşamımıza yansımaları hakkında neler demek istersiniz…

---Kişi olarak mizacımı şiirimde de aynen bulabilirsiniz. Normal yaşamımda insanlara hep kolay yolu göstermisimdir. Kimseyi zora koşmak. Herkese yardımcı olmak, mutlu etmek isterim. Bulunduğum ortamı mutlu ederim elimden geldiğince. Arkadaşlarım tanıktır

Böbürlenmeyi, kibirli hiç sevmem. Şiirlerim deöyledir. Kısa, yalın, anlaşılır, mütevazı, okuyanı mutlueden ve felsefi derinlik de vermeye çalışarak ukalalık yapmadan düşündüren şiirler yazarım ya da öyle yazdığımı zannediyorum.

***Şiir üzerine düşünen, yazan kişisiniz, doksanlı yılların başında Adanada'ki birlikteliğimizde de Yeni Adana'da da sanat yazıları yazmıştınız… Şunu sormak istiyorum… Size göre şiir, şair kimdir, ya da ne şiir/şair değildir?

---Şair önce adam olmalıdır diye düşünüyorum. Özü sözü bir, samimi, güzeli iyiyi ve doğruyu çok okuyarak ve düşünerek ve de mutlaka kendi yaşayarak bulan ve bulduğu bu güzelliği de okurlarına ışık tutarak gösterendir.

Şairin mutlaka aydın bir yapısı ve sağlam bir duruşu olmalıdır ?İnsanları kullanmaktan, kandırmaktan ve çıkar duygusundan uzak durmalıdır. İnsanları sonsuz güzele taşımanın yollarını bulup göstermelidir.

***Şiirin dışında ilgilendiğiniz bir edebiyat ve sanat dalı oldu mu?

--- Deneme benim şiirle atbaşı götürdüğüm uğraşımdır.

***Bundan sonrasında sanatsal olarak yapmayı tasarladığınız şeyler var mıdır?

--- Belki şiirden kesilebilirim ama son nefesimekadar ve aklımı muhafaza ettiğim sürece deneme yazmaya devam ederim sanıyorum.

***Şiirimiz, sanatımızın bugünkü konumu, geçmişle karşılaştırılması hakkında söylemek istediğiniz bir şey var mıdır?

---Geçmişi bugünden daha başarılı buluyorum. Hiç kimse kusura bakmasın.

***Bir şairin, sanatçının olmazsa olmazı olan üç şeyi saymanız istense, öncelik sıralamasına göre neler olduğunu söylersiniz?

--- Özü sözü bir olması

Kibirsiz mütevazı olması

Aynayı sadece kendi yüzüne tutmamalı.

***Şiirle ilgilenen gençler için herhangi bir öneride bulunmak gerektiğinde neler söylemek istersiniz?

---Söylenecek çok şey vardır mutlaka. Bunlara girmiyorum. Sadece şunu önemsiyoum:Kendi ayakları üzerinde durarak yavas yavaşama sağlam adımlarla yukarılara tırmanmaya çalışsınlar. Başkalarına yaslanarak çabucak bir yerlere uçarak çıkabilirler ama bir gün bedelini çok ağır öderler ve pat diye bırakılınca kafa göz gidebilir dikkat etsinler.

***Beğendiğiniz, etkilendiğiniz şair, yazar ya da sanatçılar oldu mu?

---Elbette.Nazım Hikmet,Orhan Veli, Özdemir Asaf, Cemal Süreya, Turgut Uyar, Sunay Akın ve dahası.

***Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mıdır?

---Cok teşekkür ederim. Şiir üzerine düşüncelerimi deneme kitaplarında yazıyorum. İhtiyaç duyan rahatlıkla ve kolayca ulaşabilir. Kendim de imalı gönderiyorum ücretsiz ve de kargosunukendim ödeyerek. Yeter kiokusunlar ve iyi yazsınlar.

***Söyleşi için teşekkür ederim.

Selam ve sevgiyle.'