Seydikemer’in Bayır Mahallesi’nde araç çarpması sonucu ‘Karakulak’ ölmüş vaziyette bulundu. İhbar üzerine olay yerine gelen Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü tarafından ‘Karakulak’ alınarak Fethiye’ye getirildi. Muğla Üniversitesi’nden, Dr. Yasin İlemin tarafından karakulak üzerinde incelemelerde bulunuldu. Muğla-Antalya, D-400 Karayolu üzerinde araç çarpması sonucu ölen erkek ‘Karakulak’ üzerinde Fethiye Doğa Koruma Milli Parklar Şefliği’nde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Yasin İlemin tarafından incelemeler yapıldı. Yapılan incelemeler sonucunda ölen karakulağın erkek ve 2 yaşlarında olduğu tespit edildi. Karakulak’ın ölümünün gece saatlerinde araç çarpması sonucu, kafa ve ön vücut travmalarına bağlı olarak gerçekleştiği belirlendi. 9,62 kg ağırlığında olan erkek karakulağın ölmeden önce sağlıklı ve normal bir gelişme sürecinde olduğu da tespit edildi. Ölen karakulağa at detaylı ölçümler yapılarak not edilirken, Dr. İlemin danışmanlığında ve Doğa Koruma Milli Parklar yürütücülüğündeki “Ulusal Karakulak Tür Eylem Planı” kapsamında hayvandan genetik numuneler alındı. Bu numuneler ile ülkemiz karakulaklarının genetik durumu hakkında araştırmalar yürütüldüğü kaydedildi. 

Seydikemer’de Araç Çarpması Sonucu “Karakulak” Öldü (8) (Copy)Seydikemer’de Araç Çarpması Sonucu “Karakulak” Öldü (3) (Copy)

“Yaban Domuzlarının Aşırı Artmasını Önler”

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Yasin İlemin, “Erkek karakulak bireyine araç çarpan nokta geçmiş yıllarda da karakulak ve vaşak türlerinin araç çarpması ile öldüğü aynı noktadır. Muğla’da buna benzer 2 bölge daha var. Her yıl bu bölgelerde en az 1 karakulak ölümü gerçekleşiyor. Bu bölgeleri Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü ile beraber yürüttüğümüz Ulusal Karakulak Tür Eylem planı kapsamında belirledik. Bu alanlara ekosistem geçiş alanları planlanması soruna çözüm olarak önerildi. Karakulaklar ülkemizde sadece Güneybatı Anadolu’da, yoğun olarak da Muğla ili sınırları içinde yaşıyorlar. Sayıları azalıyor. Bölgedeki karakulaklar ve diğer yırtıcı canlı türler ekosistem için çok önemliler. Doğada av-avcı ilişkisinin avcı kısmını oluşturuyorlar. Yaban domuzu başta olmak üzere diğer canlıların popülasyonunu kontrol ederler. Böylece ekosistemde otçul canlılar ve yaban domuzu gibi canlıların sayısının aşırı artmasını önlerler. Muğla doğasında hem karakulakların azalması hem de kurtların azalması, yaban domuzlarının aşırı üremesini ve artık doğada besin bulamamasına neden olmaktadır. Bu durumda yaban domuzları şehirlere yaklaşmaktadır. İnsanlar tarafından beslenerek hazır gıdaya alıştırıldıklarında şehirlerde büyük sorunlara neden olabilirler. Fiziksel temasa bağlı saldırı ve mikrobiyolojik problemler olabilir. Karakulak ve kurt gibi yırtıcı türlerin korunması ve sayılarının artmasını destekleyecek önlemler alınması gerekmektedir.” diye konuştu.

Seydikemer’de Araç Çarpması Sonucu “Karakulak” Öldü (14) (Copy)