Uygulamalı Davranış Analizi (ABA) Nursel Özdemir Kurumları ile Fethiye’den – Muğla’ya otizm eğitmeni yetiştirecek

Nursel Özdemir Kurumları, Uygulamalı Davranış Analizi (ABA) programını da bünyesine dahil ederek, Muğla genelinde bir ilke daha imza attı. Türkiye genelinde daha önce 14 kurumda kullanılan sistemin 15. temsilcisi olduklarını vurgulayan Nursel Özdemir Kurumları Kurucusu Salih Dündar, böylelikle öğrencilerin sıkıntılarını en aza indirmek istediklerinin altını çizdi.

Nursel Özdemir Kurumları bünyesinde çalışmalarını sürdüren Elit Nursel Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde hayata geçirilen program; Prof. Dr. Binyamin Birkan önderliğinde, Ali İrfan Çakar hocamızın koordinatörlüğünde, Psikolog İrem Şekerci eğitmenliğinde uzman ve donanımlı bir kadro ile yürütülüyor. Nursel Özdemir Kurumları Kurucusu Salih Dündar, ülkemizde ve dünyada kullanılan bu sistem ile doğrudan sonuç almayı hedeflediklerini belirtti.

Program hakkında bilgiler aktaran Nursel Özdemir Kurumları Kurucusu Salih Dündar, “Türkiye’de ve dünyada kendini ispatlamış bir programı, kurumumuza kazandırmanın gururunu yaşıyoruz. ABA (Uygulamalı Davranış Analizi) uygulaması diye bir sistem. Dünyada, Amerika Psikiyatri Birliği tarafından kabul edilmiştir. Türkiye’de 14 kurumda uygulanmaktadır. 15. olduğumuz için son derece mutluyuz. Hedefimiz problem davranışları minimuma seviye indirerek; çocukları kendi ayakları üzerinde durabilir bir şekilde hayata hazırlamayı hedefliyoruz. Prof. Dr. Binyamin Birkan önderliğinde, Ali İrfan Çakar hocamızın koordinatörlüğünde, Psikolog İrem Şekerci eğitmenliğinde; uzman ve donanımlı ekibimizle bu programı hayata geçiriyoruz. Bir yıllık programı başlatıyoruz. Muğla’da bu eğitimi veren tek kurumuz. Hocalarımız değerlendirmelerini yapıyorlar. Sürekli iletişim halinde olacağız ve birbirimizi bilgilendireceğiz. Daraltılmış bir grupla çalışacağız. Klasik rehabilitasyon merkezi bizi bir yere kadar götürüyor ama bizler doğrudan sonuç almak istiyoruz. Öğrencilerimizin sıkıntılarını en aza indirmek amacındayız” dedi.

Koordinatör Ali İrfan Çakar yaptığı açıklamada, “20-30 yıl önce öğretemediğimiz birçok beceriyi artık bilimsel dayanakları kullanarak, otizmli çocuklara öğretebiliyoruz. Öğretme süreci karışık… Daha doğal yaklaşımlarla ya da daha doğal süreçlerle normal çocukların gelişim süreci ile otistik çocukların öğrenimi; benzer bir strateji göstermiyor. Yıllarca yapılan araştırmalar sonucunda, bilimsel dayanaklı denilen birçok öğretim yöntemi ve tekniği geliştirildi. Bu teknik sayesinde birçok bilgi artık öğretilebiliyor. Belirlenen müfredatı kuruma kazandırırken, bunu uygulayabilecek öğretmenler de yetiştirilmeli. Her çocuğu değerlendireceğiz ve onlara özgü bir plan çıkaracağız. Çocuklara belli aralıklarla ölçme uygulayacağız ve kazanılan beceri düzeyleri ile gelişimlerini takip edeceğiz” şeklinde ifadeler kullandı.

Psikolog İrem Şekerci açıklamasında, “Bir eğitimci olarak burada olduğum için çok mutluyum. Sene içerisinde birçok öğrencimizin hayatına dokunacağız. Bu yolda emek harcayacağız ve umarım bu emeklerimizin de karşılığını alacağız” diye konuştu.

Öğrenci velisi Ceren Çözer de “Otizmli birey annesiyim. 2 yılı aşkın bir süredir bu kuruma geliyoruz. Kurum yöneticileri ve öğretmenlerimizden ayrıca eğitim sisteminden çok memnunuz. 2 yıl içerisinde önemli bir aşama kaydettik. ABA uygulaması da sonuca bağlı bir eğitim sistemi” dedi.

Editör: Haber Merkezi