Genel

Yaptığı Sipsiler Dünyanın Pek Çok Ülkesine Gidiyor

Fethiye İlçesi’nden İzmir'e kadar pek çok ünlünün arkasında ud çalan müzisyen Bahri İşlek’in el işi göz nuru yaptığı sipsiler dünyanın pek çok ülkesine gidiyor. 77 yaşındaki müzisyen Bahri İşlek Fethiye’de Salı günleri kurulan semt pazarında açtığı tezgahta sipsi satarak geçimini sağlamaya çalışıyor.

Yaklaşık 53 yıl önce Fethiye'de kardeşleriyle kurduğu ‘Orkestra Kardeşler’ ile başta Zeki Müren olmak üzere Sibel Can, Muazzez Abacı, Muazzez Ersoy, Zekai Tunca, Ali Şenozan gibi ünlülere müzisyenlik yapan Bahri İşlek, müzikten kopamayınca müzik aleti tamiri ve el işi göz nuru ile sipsi yaparak geçimini sağlıyor. Fethiye’de Salı günleri kurulan semt pazarında yerli ve yabancı turistler ile yerleşik yabancılara evinde yaptığı sipsileri satan Bahri İşlek, sattığı sipsilerin İngiltere, Almanya, Rusya, Ukrayna ve ABD’ye ulaştığını kaydediyor.

“ÜNLÜLERE MÜZİSYENLİK YAPTIM”

3 yıl önce eşini kaybettiğini o yıldan bu yana üzüntüsünden dolayı tamamen müzik aleti tamiri ve sipsi yapma işine yöneldiğini anlatan Bahri İşlek, “Hayat çok güzel geçti. Ben 55-60 yıl bu sanatımla ailemle beraber çok huzurlu bir hayat geçirdim. Müzik benim ailem, hayatımdır. Başta Zeki Müren olmak üzere Sibel Can, Muazzez Abacı, Muazzez Ersoy, Zekai Tunca, Ali Şenozan gibi ünlülere müzisyenlik yaptım. Ud çaldım. Şimdi 77 yaşındayım. 1960 yılında sahneye çıkıp, müzikle uğraştım. Ve bunun yanında sipsi yapmaya başladım. Sipsiyi de aşağı yukarı 30 seneden beri kendim yapıp, satıyorum. Sipsi yapma işini rahmetli Kara Mehmet’ten öğrendim. Benden başka Fethiye’de yapan yok. Pazarda turistlere satıyorum. Dünyanın her ülkesine gidiyor. Ben pazarda sipsiyi çalarken turistler cep telefonlarıyla çekim yapıyor. Sosyal medyalarından paylaşıyorlar. Böylece dış ülkelerde de zaten sipsi çalmamla nam yapmış kişiyim. Benden başka pazarda da sipsi çalan yok. Bu müzikle uğraştığımdan 7’den 70’e herkes beni tanıyor. Bu sene sipsi sattığım turist kendi memleketine gidip, gelecek sene tekrar geldiği zaman bana hemen bir hediye getiriyor. Ayrıca geçen seneden hatıralarının fotoğraflarını da veriyor. Şu ana kadar İngiltere, Almanya, Rusya, Ukrayna ve ABD’nin yanı sıra İtalya, İspanya ve pek çok Orta Doğu ülkesinden turistler benden sipsi aldılar. Yaptığım işi çok seviyorum.” şeklinde konuştu.

“BU KÜLTÜRÜ YAŞATACAĞIM”

53 yıl önce 4 kardeşi ile birlikte müzik grubu kurduklarını, düğünlerde ve özel gecelerde sahne aldıklarını da anlatan İşlek, “Eşimin vefatıyla sahne almayı bıraktım. Şimdi düğünlerde bile müzik maalesef CD'lere kaldı. CD'ye basıyorlar, olay bitiyor. Güzellik kalmadı. Ben de sipsi yapıp satıyorum.  Eski günleri hatırladığımda duygulanıp ağlıyorum. Eski günlere dönme şansımız maalesef yok. Çünkü herkes artık kaderine çekilmiş durumda. Ama ölünceye kadar sipsi yapıp, satacağım. Bu kültürü devam ettireceğim.” İfadelerinde bulundu.