Özcan Çiçek, Türkiye’nin son yıllarda sağlık alanında gerçekleştirdiği reformlarla dünyada örnek gösterilen bir ülke haline geldiğini ifade ederek, bu başarının ardında her koşulda fedakârca çalışan sağlık çalışanlarının emeği olduğunu vurguladı. Pandemi ve Kahramanmaraş merkezli depremler gibi zorlu süreçlerde sağlık çalışanlarının üstün gayretlerinin hem Türkiye'de hem de dünya genelinde büyük takdir topladığını belirtti.

Çiçek, sağlık hizmetlerinin sürdürülebilirliği için sağlık profesyonellerinin sorunlarının çözülmesi gerektiğini ifade ederek, çalışanların karşı karşıya olduğu ağır çalışma koşulları, düşük mali haklar ve özlük hakları sorunlarının artık çözülmesi gerektiğini dile getirdi. Sağlık çalışanlarının motivasyonunun artırılmasının sadece onların refahını değil, aynı zamanda halka sunulan sağlık hizmetlerinin kalitesini de artıracağını söyledi.

Özcan Çiçek, sağlık çalışanlarının en önemli sorunlarından birinin yetersiz kamu personeli istihdamı olduğunu vurguladı. Hemşire, ebe, ATT, paramedik ve diğer sağlık branşlarında atama bekleyen çok sayıda sağlık profesyonelinin sesi duyulmalı ve yapılacak yeni atamalarla sahadaki iş yükü azaltılmalıdır. Nöbet ücretlerinin günümüz ekonomik şartlarının gerisinde kaldığını belirten Çiçek, sağlık çalışanlarının aldığı fazla mesai ücretlerinin diğer sektörlerle kıyaslandığında oldukça düşük olduğunu ifade etti. Lisans mezunu bir sağlık çalışanının bir saatlik nöbet ücreti 90 TL, uzman hekimlerin ise 144 TL olarak ödenirken, bu ücretlerin dünya standartlarına çıkarılması gerektiğini söyledi.

Gece çalışmanın insan psikolojisi, metabolizması ve sosyal yaşam üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çeken Çiçek, akşam saat 20.00 ile sabah 06.00 arasında yapılan çalışmalar için ücretlerin yüzde 50 artırımlı ödenmesini talep etti. Ayrıca, taban ödeme oranlarının yüzde 100 oranında artırılması gerektiğini belirtti. Sağlık profesyonellerinin giydiği formaların, 112 Acil Sağlık Hizmetleri çalışanlarında olduğu gibi özel görev kıyafeti sayılması gerektiğini ifade eden Çiçek, aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının mağduriyetlerine neden olan yönetmelik maddelerinin kaldırılmasını ve teşvik ödemelerinin artırılmasını istedi.

Teşvik ek ödemelerin yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirten Çiçek, özellikle özellik arz eden birimler ile 112 Acil Sağlık Hizmetleri çalışanlarının bu ödemelerden daha fazla faydalanması gerektiğini vurguladı. Temel ek ödemelerin emekliliğe yansıtılmamasının sağlık çalışanlarının emekli maaşlarını düşük seviyede tuttuğunu dile getiren Çiçek, bu ödemelerin emekliliğe dahil edilmesini talep etti.

Çiçek, Sağlık-Sen olarak 280 bini aşkın üyesiyle bir milyonun üzerinde sağlık profesyonelinin haklarını savunmaya devam edeceklerini belirterek, sağlık çalışanlarının emeği ve katkısının sağlık sisteminin temel taşı olduğunu, bu emeğin karşılığının verilmediği sürece güçlü bir sağlık sisteminin sürdürülemeyeceğini ifade etti.

Editör: Onur Çadır