Sağlık

Fethiye'de Sağlıkçılardan 1 Günlük İş Bırakma Eylemi

Fethiye Devlet Hastanesi önünde bir araya gelen sağlık çalışanları, 3. kez iş bırakan aile hekimlerine destek vermek için 1 günlük iş bırakma eylemi yaptı. Sağlık sistemindeki sorunlara dikkat çeken eylemciler, çözüm talep etti.

Fethiye Devlet Hastanesi önünde bir araya gelen sağlık çalışanları, 3. kez iş bırakma eylemi gerçekleştiren aile hekimlerine destek vermek ve sağlık sisteminde yaşanan sorunlara dikkat çekmek amacıyla ikinci ve üçüncü basamak sağlık çalışanları 1 günlük iş bırakma eylemi düzenledi. Ellerinde pankartlarla toplanan sağlık emekçilerine, Türk Tabipler Birliği (TTB), Muğla Aile Hekimleri Derneği ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri de destek verdi. 

Sağlık Çalışanlarının Talepleri Kamuoyuna Duyuruldu

Sağlık çalışanları adına açıklama yapan Dr. Ali Çeken, sağlık sisteminde yaşanan sorunların çalışanların meslek onurunu zedelediğini ve toplum sağlığını tehdit eder hale geldiğini ifade etti. Çeken, "Haklıyız, kararlıyız! Yarattığınız sorunlar çözülene kadar mücadeleye devam edeceğiz. Hekimden hemşireye, teknisyenden paramediğe kadar her bir sağlık çalışanı, halkın sağlığı için fedakârca çalışıyor. Ancak şiddet, mobbing, güvencesiz gelir ve liyakatsiz yöneticiler gibi sorunlarla boğuşuyoruz," dedi.

“Sağlık Bakanlığı Bizleri Yok Sayıyor”

Dr. Çeken, Sağlık Bakanlığı’nın sağlık çalışanlarının sorunlarını çözmek yerine görmezden geldiğini belirterek, "Yeni yönetmeliklerle otoriter bir emek rejimi inşa edilmeye çalışılıyor. İş bırakma eylemlerimizin etkisini görünmez kılmak istiyorlar. Ancak biz, üretimden gelen gücümüzle sesimizi duyurmaya devam edeceğiz," diye konuştu.

“Şiddet, Mobbing ve Güvencesiz Çalışma Kabul Edilemez”

Sağlık çalışanlarının maruz kaldığı sorunlara dikkat çeken Dr. Çeken, “Çalışma şartlarımızın kötüleştirilmesi, meslek onurumuzu ve toplum sağlığını tehdit eder hale gelmiştir. Sağlıkta şiddet yasası çıkarılmalı, mobbing uygulamaları sona erdirilmeli ve sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalıdır. Deprem bölgelerinde hâlâ insanca çalışma ve yaşam koşulları sağlanmış değil.” dedi.Altı Maddelik Talepler

Sağlık çalışanları, sağlık sistemindeki sorunların çözümü için altı temel talepte bulundu:

Sağlıkta şiddeti önleyecek etkin ve caydırıcı tedbirler alınmalı.

Sağlık meslek tanımları netleştirilmeli, angarya çalıştırma yasaklanmalı, özlük ve sosyal haklar garanti altına alınmalı.

Hasta muayene süreleri en az 15 dakikaya çıkarılmalı.

Diş hekimlerinin mevzuata aykırı nöbet sistemine son verilmeli.

Performans ve ciro odaklı sistem yerine, emekliliğe yansıyacak insanca ücret düzenlemesi yapılmalı.

Kamu emekçileri için vergi dilimi %15’te sabitlenmeli.

“Adil, Şeffaf ve Toplumcu Bir Sağlık Sistemi İstiyoruz”Açıklamasını, "Adil, şeffaf ve toplumcu bir sağlık sistemini savunmaya devam edeceğiz. Taleplerimiz yalnızca bizim için değil, toplumun nitelikli ve erişilebilir sağlık hizmetine kavuşması için de önemlidir. Mücadelemiz sürecek," sözleriyle tamamlayan Dr. Çeken, tüm kesimleri sağlık çalışanlarının mücadelesine destek olmaya davet etti.