Fethiye’de yaz sezonunun ardından teknelerin bakım ve onarım çalışmaları için tersanelere çekilmesi, yıllardır süregelen bir sorunu yeniden gündeme taşıdı. Mevcut tersane alanının küçük ve işlevsellikten uzak olması nedeniyle, bölgedeki tersaneciler uzun süredir yeni bir tersane alanına taşınmayı talep ediyor. Fethiye’de tersanecilik yapan Barış Kaya, mevcut tersane alanının uzun yıllardır büyüyen ihtiyaçlara yanıt veremediğini söyledi.
“Kızaklar Üzerinde Karaya Çekiliyor Ve Kapsamlı Alt Bakımları Yapılıyor”
Teknelerin bakım ve onarımlarını yapmaya başladıklarını belirten Barış Kaya, “Yoğun geçen bir sezonun ardından, Kasım ayı itibariyle teknelerin bakım ve onarım çalışmalarına başlamış bulunuyoruz. Sezonu kapattığımız bu dönemde, teknelerin yıllık kara bakımları gerçekleştirilmekte. Her yıl teknelerin karaya çıkarılarak alt bakımlarının yapılması, ardından tekrar denize indirilmesi gerekiyor. Bu süreç, bakımın durumuna göre genellikle 15 ila 20 gün sürüyor. Ancak daha detaylı işlemler gerektiğinde, bu süre bir aya kadar uzayabiliyor. Tüm tekneler kızaklar üzerinde karaya çekiliyor ve kapsamlı alt bakımları yapılıyor. Tersanemizde iki tür tekne bulunuyor. Saç tekneler ve ahşap tekneler. Ahşap teknelerin bakımları, doğal olarak daha yoğun bir çalışma gerektiriyor. Bu süreçte yapılan işlemler arasında, zehirli boya uygulaması, alt yüzeydeki çürüklerin onarımı, gerekli durumlarda ahşap parçaların değiştirilmesi yer alıyor. Bakım işlemleri tamamlandıktan sonra liman başkanlığına bilgi veriliyor, kara muayenesi gerçekleştiriliyor ve uygunluk onayı alındıktan sonra tekneler tekrar denize indiriliyor” dedi.“Yeni Tersane Bölgesinin Faaliyete Geçmesini Dört Gözle Bekliyoruz”
Fethiye’de tersanenin taşınması gerektiğini söyleyen Barış Kaya, “Mevcut tersane alanımız, uzun yıllardır büyüyen ihtiyaçlara cevap vermekte yetersiz kalıyor. Fethiye'de bize tahsis edilmiş yeni bir tersane bölgesi bulunmakla birlikte, buranın faaliyete geçirilmesi için gerekli onaylar yaklaşık 20 yıldır bekleniyor. Bu durum, hem tersane faaliyetlerini hem de çevredeki trafiği olumsuz etkiliyor. Özellikle teknelerin karaya çekilmesi sırasında yolun kesilmesi gerekiyor ki bu durum hem Emniyet Müdürlüğü'ne bilgi verilmesini hem de çevredeki insanların sabrını zorlayan bir süreci beraberinde getiriyor. Bu alandaki sıkışıklık, iş güvenliği ve verimlilik açısından da sorun teşkil ediyor. Yeni tersane bölgesinin bir an önce faaliyete geçmesini dört gözle bekliyoruz. Bu, sadece bizim için değil, Fethiye ekonomisi ve turizmi için de büyük bir kazanım olacak. Yeni alan sayesinde daha geniş ve güvenli bir çalışma ortamına kavuşacağız. Mevcut tersane alanı turizme kazandırılacak. Yan sanayiyle birlikte çok daha geniş bir ekonomik katkı sağlanacak. Fethiye’nin sahip olduğu bu değerin daha iyi değerlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Yeni tersane bölgesinin hayata geçmesiyle hem turizm hem de sanayi açısından büyük bir potansiyel açığa çıkarılacaktır.” ifadelerini kullandı.