Fethiye’nin tanınmış turizmcilerinden Club Tuana Fethiye'nin Genel Müdürü Nurkaya Gündoğdu, Avrupa Futbol Şampiyonası'nın Türkiye turizmi üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Gündoğdu, şampiyonanın Almanya yanı sıra, Fransa, Belçika, Hollanda ve İtalya gibi ülkelerden gelen futbolseverlerin tatil planlarını ertelemelerinin Türkiye’de turizm hareketliliğini azalttığını belirtti. Bu durumun, Türkiye'nin turizm sektörü üzerindeki olumsuz etkilerini vurgulayan Gündoğdu, son 10 gündür Fethiye’de belirgin bir hareketlilik gözlemlendiğini ifade etti. Gurbetçi vatandaşların bölgeyi ziyaret etmeleriyle birlikte restoran ve otellerdeki doluluk oranlarının arttığını belirtti.
 Turizmci Gündoğdu Fethiye'nin Turizm Sezonunu Değerlendirdi (2)

Gündoğdu, temmuz ayının son iki haftasının oldukça iyi geçtiğini ve ağustos ile eylül aylarının da yoğun geçmesini beklediğini söyledi. Ancak, tatilcilerin yüksek fiyatlar nedeniyle otelden dışarı çıkmamalarının Türkiye'nin pahalı olduğu imajını güçlendirdiğini ve bu imajın yıkılması gerektiğini ifade etti. Sürdürülebilir ticaret anlayışının önemine de değinen Gündoğdu, 2025 yılı rezervasyonlarının dikkatli bir şekilde yönetilmesi gerektiğini, işletmecilerinin kar marjlarını düşürerek daha dengeli bir politika izlemeleri gerektiğini söyledi.Turizmci Gündoğdu Fethiye'nin Turizm Sezonunu Değerlendirdi (3)Türkiye’nin dijitalleşme ve yenilenme sürecine dikkat çeken Gündoğdu, bölgelerin tarihi dokusu, spor aktiviteleri ve el sanatları gibi unsurlarla turizme ivme kazandırdığını belirtti. Özellikle Çalış Sahili’nde yapılan yenilikler ve işletmelerdeki hizmet kalitesinin artması, bölgenin genelinde bir iyileşme sağladığını ve restoranların ilçe genelinin önüne geçtiğini ifade etti.

“Son 10 Gündür Fethiye’de Hareketlilik Başladı”

Club Tuana Fethiye'nin Genel Müdürü Nurkaya Gündoğdu, “Avrupa futbol şampiyonası ülkemiz için çok büyük bir turizm kaybının olacağı bir dönemdi. Çünkü şampiyona yalnızca Almanya’da oynanıyor gibi de gözükse sonuçta Fransa, Belçika, Hollanda ve İtalya gibi ülkelerin vatandaşları futbola çok ilgili. Bu dönemde tatile çıkmak istemiyorlar. Ayrıca maçların oynandığı ülkelerde de kalabalık bir turist akını oluyor. Çalışanlar da tatil planlarını ertelemek zorunda kaldılar ama son 10 gündür Fethiye’de hareketlilik başladı. Restoran ve oteller gurbetçi vatandaşlarımızla dolmaya başladı. Zaten araç trafiğinden doluluk kendini belli ediyor. Zaten tatil köylerinin belli bir doluluk oranları hep var. Sezon geç başladı ama iyi gidiyor. Avrupalı turistinden ağustos ve eylül aylarında Türkiye’ye geleceğini düşünüyorum. Hatta Eylül ayında rezervasyonların otellerde doluluk oluşturduğunu söyleyebilirim. Temmuz’un son 2 haftası güzeldi. Ağustos ve Eylül ayının da yoğun geçeceğini düşünüyorum” dedi. 

“Sürdürülebilir Ticaret Anlayışıyla Hareket Etmemiz Gerekiyor”

Açıklamasını sürdüren Gündoğdu, “Doluluk demek sürekli ticaret yapmak anlamına da gelmiyor. Şuan yaşanan sıkıntı ise Türkiye’nin pahalı olduğu söylemleriyle gelen tatilcinin otelden dışarı çıkmaması… Bizim bu imajı yıkmamız gerekiyor. Bunun yapmanın en güzel yöntemi ise Türkiye’nin pahalı olmadığını anlatmak. Bu tür krizlerin aralıklarla ülkelerin yaşabileceğini vurgulamak önemli… Çarşıda gezen turistleri tekrardan görmek için çalışma yapmak gerekiyor.  Ülkemizde bir enflasyon sorunu olduğu belli... Hayat pahalılığı da var ama bunları direkt fiyatlarımıza yansıtarak, pazarı ürkütmememiz lazım. Hele ki 2024 yılı kontratlarının yapıldığı dönemde yüzde 50 zam yaparak hata yapan arkadaşlarımız vardı. Bunların yanlış kararlar olduğu sezonda ortaya çıktı. Devamlılığımız olması için İşletmeciler olarak kar marjlarımız düşecek. Sürdürülebilir bir ticaret anlayışıyla hareket etmemiz gerekiyor. Bu yüzden 2025 yılı rezervasyonlarında dikkatli olmalıyız. Tatil köyleri 2025 yılı rezervasyonlarını almaya başladı. Burada dengeli bir politika yöneterek hizmet ve kaliteyi sunmak lazım.  Belki de her şey dahilde ki her şeyi kısıtlamak gerekiyor. Bunları ele alıp sonuca gitmemiz lazım” ifadelerini kullandı.Turizmci Gündoğdu Fethiye'nin Turizm Sezonunu Değerlendirdi (6)“Sürekli Yenilenip, Çağa Ayak Uydurmak Gerekiyor”

Nurkaya Gündoğdu, “Ülke olarak sürekli yenilenip, çağa ayak uydurmak gerekiyor. Özellikle dijitalleşmek gerekiyor. Zaten bölgemiz deniz,kum, güneş üçlüsünün yanında tarihi dokusu, yapılabilen farklı spor aktiviteleri, el sanatları gibi faaliyetlerde turizme ivme kazandırıyor. Bunları da geliştirerek yenilenmek lazım... Örneğin Çalış Sahili yenilenerek, işletmelerdeki hizmet anlayışı değişti. Personel kalitesi arttı. Bana göre Çalış’ta ki restoranlar ilçe genelinin önüne geçiyor. Demek ki yapılınca oluyormuş” diye konuştu.

Editör: Erdoğan Cankuş