Projenin yürütücüsü aynı zamanda Muğla Odaları Akademik Danışmanı ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Fethiye İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Işıl Arıkan Saltık, Proje Araştırmacıları Prof. Dr. Umut Avcı, Doktorant Uygar Turgut tarafından düzenlenen çalıştaya FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Fethiye Otelciler Birliği Derneği (FODER) Başkanı Bülent Uysal, Fethiye Belediyesi Başkan Yardımcısı Güzide Özkaya, Fethiye Turizm Danışma Müdürü Saffet Dündar, FETAV Müdürü Dilek Dinçer, FTSO Genel Sekreteri Ezgi Tugay ile konaklama sektörü temsilcileri ve akademisyenler katıldı.
Toplantının açılışını yapan Doç. Dr. Işıl Arıkan Saltık’ın ardından konuşan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, FTSO’nun da proje konsorsiyum üyesi olduğu ve TÜBİTAK tarafından desteklenen, konaklama sektöründeki işletmelerin, yönetici ve çalışan davranışlarının çevresel performansa etkisini ortaya çıkarmayı amaçlayan projenin çalıştayına ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Sürdürülebilir turizmin önemine değinen Osman Çıralı, “Bölgemizin geçim kaynağı olan turizm sektörünün gelişmesini iyileşmesine yönelik her çalışma bizim için değerli. Hem en değerli hazinemiz çevrenin korunmasına hem de sürdürülebilir turizme katkı sunacak bu önemli çalıştaya ev sahipliği yapmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Son yıllarda geri dönüştürülemeyen atıklardan dolayı ekolojik çevrenin tahribatı, su kaynaklarının azalmaya başlaması ve kirlenmesi gibi sorunlar, işletmelerimiz açısından çevresel yönetim sürecinin gerekliliğini ön plana çıkardı. Sürdürülebilir turizm açısından da önemli olan bu sorunların çözümü için gerek işletme sahiplerinin, gerekse çalışanların bilinçli olmasını gerekiyor. Tüm bu konulara Seydikemer, Fethiye, Dalaman, Ortaca ve Köyceğiz’de bulunan konaklama işletmeleri çalışanları üzerinden bilimsel bir yaklaşım getirecek olan bu proje ve bu çalıştay, bölgemiz ve sürdürülebilir turizm açısından büyük önem arz ediyor.Bu kapsamda bu değerli projeyi yürüten aynı zamanda Muğla Odaları Akademik Danışmanımız Doç. Dr. Işıl Arıkan Saltık’a ile Proje Araştırmacıları Prof. Dr. Umut Avcı ve Doktorant Uygar Turgut’a teşekkürlerimi sunuyorum.“ diye konuştu.
Proje bir diğer konsorsiyum üyesi olan Fethiye Otelciler Birliği Derneği (FODER) Başkanı Bülent Uysal da sürdürülebilir turizmin önemine değinerek başlatılan sürdürülebilirlik programını anlattı. Uysal, odak noktası oteller olan programda birinci aşama sertifikasyonun tamamlandığını söyledi. Uysal, FODER olarak projeden en büyük beklentilerinin Fethiye’nin taşıma kapasitesinin belirlenmesi olduğunu söyledi.Çalıştayda konuşan Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Ezgi Tugay da FTSO üyelerine ve bölge turizmine yönelik Odanın çevre bilincine yönelik yaptığı çalışmalar, sürdürülen projeler hakkında bilgi veren bir sunum yaptı.Fethiye Belediyesi adına konuşan Begüm Kavak, sera gazı salınımına sebep olan emisyonların, iklim değişikliği ve birçok tahribatı beraberinde getirdiğini belirterek, Fethiye iklim değişikliği eylem planının hazırlandığını ve bu doğrultuda projelere devam edildiğini dile getirdi.
Daha sonra söz alan Fethiye Turizm Danışma Müdürü Saffet Dündar, yaptığı sunumla Fethiye’nin tarih ve kültürel değerlerinin yer aldığı turizm potansiyeli ve konaklama ve yatak kapasitesi hakkında katılımcılara detaylı bilgi verdi.
FETAV Müdürü Dilek Dinçer de projede yer almanın gurur verici olduğunu belirterek, Ak gölü koruma çalışmaları, gönüllü temizlik çalışmaları ve kuş cennetinin korunması için yapılan çalışmaları anlattı. Gerçekleştirilen geri dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi verdi ve sürdürülebilirlik konusunda çalışmaların devamının sağlanması için çalışmaya devam edeceklerini belirtti.
Doktorant Uygar Turgut ise Çalıştay’da yaptığı sunumla 2022 yılında başlayan projenin sonuçlarını katılımcılarla paylaşarak “Çevreci lider davranışının çevresel performansı doğrudan etkilemektedir. Çevresel lider davranışının çalışanların çevresel davranışlarını şekillendirmede önemli bir rol oynadığını ortaya koymaktadır.” dedi.Çalıştayın ikinci bölümünde ise Prof. Dr. Umut Avcı, Doktorant Uygar Turgut ve Doç. Dr. Işıl Arıkan Saltık’ın moderatörlüğünde, katılımcıların, projenin çıktılarının nasıl kamu politikasına dönüştürülebileceği, konaklama sektöründeki çalışanlar ve işverenler tarafından nasıl sahiplenilerek uygulanabileceğine dair görüşleri alındı.
Çalıştay, toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.