Son dönemde dijital platformda yayınlanan "gassal" dizisi sonrası, Fethiye’deki gassallar mesleklerinin zorluklarını ve fedakarlıklarını anlattı. Ölüleri son yolculuklarına hazırlayan gassallar, kimi zaman yakınlarının bile cesaret edemediği görevleri üstlenerek büyük bir sorumluluk taşıyor.İşlerinin manevi boyutunun ağır olduğunu belirten gassallar, karşılaştıkları zorluklara rağmen ölenlere saygı çerçevesinde çalışmalarını sürdürüyor. Fethiye Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü’nde görev yapan 2 kadın ve 2 erkek gassal, diziyle birlikte mesleklerinin merak konusu haline geldiğini belirterek, meslekleri hakkında merak edilen soruları yanıtladılar. "Tanıdıklarımı Ve Arkadaşlarımı Ağlayarak Yıkadığım Günler Oldu”
12 yıldır gassallık mesleğini icra eden Hesna Demirhan, "Psikolojik olarak ağır bir meslek. Sürekli normal cenazelerle karşılaşmıyoruz, kazalar, intiharlar, otopsiler, bebekler, çocuklar, kendi yaşıtlarımız oluyor. Her türlü cenaze ile karşılaştığımız için psikolojik açıdan zorluk çekiyoruz. Aile büyüklerimin cenazesinde yıkama işlemine katıldığımda bu meslek dikkatimi çekti, daha sonra 'Ben de yapabilirim' dedim ve başladım. O günden bu yana gassallık yapıyorum. Tanıdıklarımı ve arkadaşlarımı ağlayarak yıkadığım günler oldu. İşimiz gereği sürekli acılı ve ağlayan insanlarla karşılaşıyoruz. Mesleğimiz, gündelik yaşantımızda psikolojimizi tabii ki etkiliyor ama aile yaşantıma, çocuklarıma yansıtmamaya özen gösteriyorum. Mesleğimizi sorduklarında direkt 'Gassalım' diyemiyoruz çünkü insanlar ister istemez bizden ürküyor. Özellikle pandemi döneminde 'Siz covidli cenazelere giriyorsunuz' diye bizden kaçıyorlardı." dedi.“Mesleğin Zorlukları Özellikle Kokan ve Yanmış Cenazeler”
Bayram Güneş, 12 yıldır gassallık mesleğini sürdürdüğünü belirterek, “Daha önce 4 sene vekil imamlık yaptım. Sonrasında gasallık mesleğine başladım. Bu mesleğin zorlukları özellikle kokan, yanmış cenazeler. Pandemi döneminde çektiğimiz sıkıntılar. En önemlisi bebek cenazelerinde çok zorlanıyoruz. Bu durum ister istemez bizleri norma hayata da etkiliyor. Mesleğimiz nedeniyle bir tepkiyle karşılaşmadık ama mesleğimizin zor olduğunu söylüyorlar. Bu mesleği tercih eden çok… Hatta halk eğitim merkezlerinde gassallık kursu açılıyor. Kursa talep yoğunmuş ama belgeyi almakla iş bitmiyor. Önemli olan bu işi devam ettirebilmek… Birçok kişi yaparım diyerek başlıyor ve daha sonra uğramıyor” dedi. "Hamile Yeğenimin Ölümüyle Bu Mesleğe Başladım"
10 yıl önce hamile yeğeninin yıkama işlemine katılarak bu mesleğe adım atan Gülsüm Yanık ise, "İlk olarak bu mesleğe çağırıldığımda bebek cenazelerinden çekindiğim için yapamayacağımı düşünerek reddettim. Ancak 2015 yılında, karnında bebeği ile vefat eden yeğenimin yıkama işlemine katılmamla birlikte, 'Ben de yapabilirim' dedim ve bu mesleğe başlama kararı aldım. Benim için acı bir başlayış oldu. Mesleğimizin zorlukları elbette var. Bebek cenazeleri, trafik kazaları, yanmış cenazeler, adli vakalar ve uzun süre beklemiş cenazeler bizi zorluyor. Psikolojik açıdan ağır bir iş, hiç gülen bir insanla karşılaşmıyoruz, gün boyu ağlayan insanlar görüyoruz. Benim de aile hayatım ve çocuklarım olduğu için psikolojimi korumaya çalışıyorum. Pandemi süreci benim için çok zor geçti çünkü akrabalarımı kaybettim, onların da yıkama işlemlerini gerçekleştirdim. Benim için meslekte zorlandığım anlardan biriydi. 'Ben gasallım' dediğimde ürküyorlar ama son günlerde yayınlanan dizi ile birlikte mesleğimizde merak uyandırdı ve popüler oldu. Dizideki Baki karakterinin hayatı ön plandaydı ama gassalların hayatı çok daha zor." şeklinde konuştu."Zamanla Ölülerden Korkmamayı Öğreniyoruz"
3 yıldır gassallık yapan Abdurrahman Duran, mesleğe Kuran kursunda bir hocasının desteğiyle başladığını söyleyerek, “Kuran kursunda eğitim alırken rahmetli bir hocamızın desteğiyle başladım. Elimizden geldiğince görevimizi en iyi şekilde yerine getiriyoruz. Mesleğe başlarken tedirginlik yaşadık. Psikolojik olarak rahatsızlık duyduk. Zamanla bu duygular en aza inmeye başladı. İnsdan belli bir süreden sonra ölülerden bir zarar gelmeyeceğini anlıyor. Mesleğin en zor yanları genelde uzun süre dışarıda kalmış, vücudunda morarma, kokma gibi durumlar meydana gelmiş. Bunlar daha zorlayıcı oluyor. Çevremizde mesleğimizi yaparken, korkup korkmadığımızı merak ediyorlar. Zaten birinle tanışırken ilk olarak gassal olduğumuzu açıklayamıyorduk. Diziden sonra mesleği biraz daha öğrendiler. İşe girmek isteyenlerde oluyor. Bizlerde işin güzel taraflarını anlatarak yardımcı oluyoruz.” diye konuştu.