AY PARÇASI- HACI BAYRAM ARSLANTAŞ
Gardaş
Tertemiz kalmak istersen eğer
Sakın kimseyle görüşme gardaş
Bu dünya kahpe dünyasıymış meğer
Kimseye yönünü danışma gardaş.
Kör gibi dolaş, garip garip gez
Arkanı kolla, her şeyden hile sez
Ölürsen gurbette bulamazsın bez
Kefen almayı unutma gardaş.
Güven olmaz elin oğluna, kızına
İlaç olmaz kimse ağrına sızına
Bakmazlar alnındaki garip yazına
Bir gün bir köye sızarsan gardaş.
Serin ol, o kadar derin düşünme
Yardım et fakire, sakın üşenme
Olduğun yere yerleş, bir daha taşınma
Arkandan kuyunu kazarlar gardaş.
Hacı Bayram Arslantaş
Cemal Süreya' nın çok tuttuğum bir sözü vardır. ' Sadece şiir kitabı okunarak şair olunmaz .' Farklı kitaplar okumanın yanında bir de hayatı okumak olmazsa olmazıdır şiirin. Ne kadar sözüm ona güçlü imgeler, dizeler kurarsan kur, içinden hayat gecmeyen şiir , kanatsız uçağa benzer. Çok kaliteli malzemeden gövdesi yapılmıştır ama kanatları yoksa uçamaz.
Hacı Bayram Arslantaş, banka müdürlüğünden emekli. Bazen kimileri der ki, banka müdürü ve şiir ne alaka. Oysa çok alaka. Eğer duyarlı bir müdürseniz , olaylara, paranın hareketine, insanların para karşısındaki davranışları şair bir müdüre sunulmuş altın madenidir. İşin içinde altın olunca, siz de sarraf olursunuz. İnsan sarrafı. Ben de banka müdürlüğü yaptım. İnsanları yürüyüşlerinden tanırdım . Konuştuklarından değil , sustuklarından, yaptıkları gaflardan, istemsiz ani reflekslerinden samimiyetlerini, gerçek niyetlerini, o konuşmalarında dile getirmedikleri ne varsa yakalamaya çalışırdım.
Yukarıda sunduğum şiirine bakılıra Hacı Bayram Arslantaş da bir banka müdürü olarak hayat okuma işinde oldukça tecrübeli. Elinde geniş olanaklar, bankanın müdür olarak ona verdiği yetki oranında arkasına aldığı paranın gücü karşısındaki insan davranışlarıyla; o gücü olmadığı tayin , taşınma , emeklilik durumlarında birdenbire değişebiliyor. Hani bir de ' Taş yerinde ağırdır' diye bir atasözü vardır ya; tam Hacı Bayram ArslanTAŞ' a göre bir söz
Hacı Bayram Arslantaş' ın Günce Yayınlarından çıkan AY PARÇASI adlı şiir kitabını okuyorum.( Ağustos/ 2021) İşi gereği Anadolu' yu adım adım dolaşan şairden buram buram Anadolu kokan hayatın tam içinden şiirler. Anadolu insanının iyisiyle kötüsüyle; acısıyla tatlısıyla; güzeliyle çirkiniyle yaşamından kesitler ve duyarlı bir şairde bıraktığı izler.
' Nasıl şair olunur?' diye sordukları zaman : ' Önce adam olmak lazım' derim Arslantaş da işte bu önce adam olanlardan . Birlikte Azerbaycan'a bir yolculuğumuz oldu. ' Bir insanı yolculukta tanırsın' sözünü haklı çıkartan bir yolculuktu. Ömrüm oldukça kendisiyle yolculuk etmekten mutluluk duyacağım.Önümüzdeki Ağustos'ta Özbekistan - Kırgızistan- Kazakistan yolculuğumuz olacak ve yine keyifli bir yolculuk olacak inşallah.İnsanın hayatta Hacı Bayram Arslantaş gibi bir iki güzel dostu olduysa, dünya yaşamaya değer doğrusu.
Yaşamındaki samimiyet şiirlerine de yansıyor. Kendini imge yapayım diye sıkmadan, şairaneliğe özenmeden, eğmeden- bükmeden hayatın türküsünü söylüyor.
Türkiye dışında da özellikle soydaş Türk Dünyası ülkelerinde yeni okurlar bularak, yeni şair ve yazarlarla tanışarak ufkunu aça aça yoluna devam ediyor.
Yolu açık olsun!